Alejki z czasów króla Sobieskiego

Na przedpolach Pałacu w Wilanowie przywrócono szatę roślinną oraz układ i nawierzchnię alejek z czasów króla Jana Sobieskiego.

W poniedziałek odbyło się ponowne otwarcie tej części zabytkowego kompleksu po dwuletnim remoncie. „Do Pałacu w Wilanowie przybywa rocznie około milion turystów. Każdy z nich, idąc do pałacu lub do ogrodów, na pewno przechodzi przez przedpola” – zaznaczył na poniedziałkowej konferencji prasowej kierownik działu inwestycji w muzeum Adam Bałaż.

Podczas remontu, który rozpoczął się w 2010 r., z dróg usunięto asfalt. Na jego miejsce odtworzono historyczną nawierzchnię, czyli alejki piaszczyste i brukowe, oraz przywrócono dawny przebieg traktów.

Odnowiono ceramiczne murki, most przy bramie głównej, kamienne ławy i zabytkową kapliczkę.

Przedpola wyposażono także w system fotokodów z opisami zabytków architektury i przyrody, które można odczytać za pomocą smartphonów. W tej części zespołu został rozbudowany także system monitoringu.

Król Sobieski mieszkał w pałacu latem. W rezydencji nie było miejsca dla jego sług, którzy mieszkali w tym czasie w namiotach rozbitych na przedpolach. W tej części zespołu pałacowego znajdowały się również kuźnie i karczmy, stacjonowały wojska króla.

Adam Bałaż przypomniał, że Jan Sobieski był współautorem projektu krajobrazu otaczającego pałac. „Król sam sadził tu drzewa, uzgadniał szczegóły ze swoimi projektantami” – mówił specjalista.

 

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Dodaj komentarz
Gość
    Nick (wymagany lub )

    Rozpocznij korzystanie