Przepis na deser ryżowy

Ewa Winiarska-Drzyzga

publikacja 08.01.2018 09:40

Prosty, dobry i zdrowy :)

Deser ryżowy Ewa Winiarska-Drzyzga Deser ryżowy

Deser ryżowy:

  • 200 gram brązowego ryżu naturalnego
  • 2 jajka
  • 5 jabłek
  • rodzynki
  • cukier waniliowy lub wanilia

Ryż ugotować, aby się rozkleił (rozgotować) i ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym (wanilią), dodać rodzynki i zimny ryż. Dokładnie wymieszać.

Ubić pianę z białek i dodać do ryżu.

Na końcu dodać starte na dużych oczkach jabłka i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min.

Można potem dosłodzić do smaku miodem, bananem itp.

Dobre na ciepło, doskonałe na zimno.