Domowe nachosy - karnawałowe przekąski

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 2/2019 |

publikacja 10.01.2019 00:00

Warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo smakiem wygrywają z gotowymi produktami.

Domowe nachosy - karnawałowe przekąski istockphoto

Nachosy to chrupiąca przekąska meksykańska, u nas nieco mniej popularna niż sklepowe chipsy. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas spotkania z przyjaciółmi, ale też jako zdrowsza alternatywa do chrupania podczas wspólnego wieczoru filmowego. Ich smak zależy od tego, jakich przypraw użyjemy. Te pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu. Nachosy można podawać z różnego rodzaju dipami, pastami i sosami. Ciekawą opcją jest też wersja zapiekana na blaszce. Wystarczy posypać gotowe nachosy startym serem, przyprawami czy ziołami i zapiekać kilka minut w piekarniku.

Czas wykonania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość: miska nachosów

Składniki:

Ciasto:

 Sos pomidorowy:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy oliwę z oliwek i sól, a całość mieszamy widelcem. Na koniec, wyrabiając ciasto ręką, dodajemy ciepłej wody. Po zagnieceniu powinno być zwarte i plastyczne. Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienki placek. Nożem wycinamy niewielkie trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10–15 minut, aż się zarumienią.

Aby zrobić sos do nachosów, w niewielkim rondelku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki razem z płynem lub drobno pokrojone i obrane wcześniej pomidory. Mieszamy, podgrzewając na niewielkim ogniu. Do tego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, cukier i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z nachosami. Dobrze smakują też sos czosnkowy zrobiony na bazie gęstego jogurtu czy pasta z awokado, na którą przepis podawaliśmy wcześniej.

Smacznego: )

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.