Bataty w ziołach

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 4/2019 |

publikacja 24.01.2019 00:00

Batat to inaczej wilec ziemniaczany, czyli po prostu słodki ziemniak.

Bataty w ziołach istockphoto

Pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Obecnie uprawiany głównie w strefie międzyzwrotnikowej, u nas ciągle jeszcze traktowany jak ciekawostka kulinarna. Zresztą nie wszyscy lubią jego słodkawy smak. A szkoda, bo bataty są zdrowe i można je przyrządzać na wiele sposobów. Odmian tej rośliny jest ponad 400, ale u nas chyba najbardziej popularne są te z żółtym lub pomarańczowym miąższem. Są one źródłem karotenoidów, włącznie z luteiną, która dobrze działa na nasz wzrok. Zawierają też sporo związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor i żelazo, oraz witamin (B, C, E). W porównaniu ze zwykłymi ziemniakami mają także nieco niższy indeks glikemiczny, co może być istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Z batatów można przygotować różne dania. Na próbę warto spróbować upieczonych cząstek batatów doprawionych ziołami, papryką, solą i pieprzem. Podane z sosem jogurtowym mogą być smaczną przekąską podczas wieczoru filmowego lub smacznym dodatkiem do dania głównego.

Czas przygotowania: 35 min

Składniki:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty wyszorować, osuszyć i pokroić na cienkie cząstki lub słupki. Wrzucić je do miski, następnie posypać przyprawami, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, dobrze wymieszać i wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piec ok. 20 minut. W razie potrzeby w połowie pieczenia obrócić bataty i piec dalej. Sprawdzić widelcem, czy są dobre. Można podawać z sosem zrobionym z gęstego jogurtu z dodatkiem zielonej cebulki, rzodkiewki, czosnku, soli i pieprzu .

Smacznego: )

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.