Mazurek królewski

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 14/2019 |

publikacja 04.04.2019 00:00

Mazurki to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc ciasta.

Mazurek królewski istockphoto

Mają różne kształty – od prostokątnych po kwadratowe, owalne i okrągłe. Do ich przygotowania używa się różnego rodzaju ciast, ale najpopularniejsze są te pieczone na kruchej bazie. Przekładane lub dekorowane słodkimi masami (kajmakowa, cytrynowa, orzechowa, czekoladowa) lub konfiturami. Często też ozdabiane bakaliami lub wzorami formowanymi z kawałeczków ciasta (kratki, pasy, ozdobne kwiaty, brzegi). Przepis na mazurek królewski pochodzi z książki zawierającej staropolskie przepisy autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Jego wyjątkowo kruche ciasto zagniatane jest z domieszką drobno posiekanych migdałów i ugotowanych na twardo żółtek. Ozdobione konfiturami i cytrynowym lukrem ciasto wygląda smakowicie i nie jest trudne w przygotowaniu.

Czas przygotowania: ok. 45 minut + czas schładzania ciasta w lodówce
Ilość: średniej wielkości placek

Składniki:

Cztery jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, oddzielić żółtka i przetrzeć je przez sito. Białek nie wyrzucać. Można je drobno pokroić i użyć do przygotowania na przykład sosu tatarskiego. Mikserem lub malakserem utrzeć w misce na puszystą masę cukier i miękkie masło. Dodać mąkę, żółtko surowego jajka, szczyptę soli i posiekane drobno płatki migdałowe. Ciasto zagnieść ręką, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą). 2/3 ciasta rozwałkować na placek o grubości 2 cm, nadając mu prostokątny lub inny, dowolny kształt. Z pozostałej części ciasta formować cienkie wałeczki i układać z nich na wierzchu placka kratkę. Na koniec można posmarować go roztrzepanym białkiem (pozostałym z surowego jajka), ale nie jest to konieczne.

Piec w piekarniku ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po ostudzeniu w zagłębienie kratek nakładać odcedzone z soku konfitury. Najlepsza jest wiśniowa z całymi owocami.

Na koniec całość udekorować cytrynowym lukrem (sok wyciśnięty z połowy cytryny rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru).

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.