Zapowiedź lata

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 22/2020 |

publikacja 28.05.2020 00:00

Są soczyste, słodko-kwaśne i lubiane niemal na całym świecie. Jak je uprawiać oraz wykorzystywać kulinarnie dla zdrowia i urody?

Zapowiedź lata istockphoto

Choć pierwsze owoce można kupić już w połowie maja, sezon na polskie truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. Poza tym, że są smaczne, zawierają jeszcze mnóstwo wartościowych dla naszego zdrowia składników. Wykorzystujemy je na wiele sposobów w kuchni. Natomiast dzięki przygotowanym na bazie truskawek kosmetykom możemy poczuć się w domu jak w prawdziwym spa.

Historia i uprawa

Prawdopodobnie powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek sprowadzonych z innych kontynentów do Europy. Na początku XVIII wieku francuski botanik skrzyżował poziomkę wirginijską z poziomką chilijską. Obie dość sporych rozmiarów odmiany, połączone ze sobą, zaowocowały, dając początek truskawkom. Wcześniej dostępne tylko dla bardzo zamożnych, z czasem stały się popularne i chętnie uprawiane w całej Europie. I tak jest do dziś. Znanych jest ponad 2000 odmian, które różnią się między sobą kolorem (są nawet białe o smaku zbliżonym do ananasa – odmiana pineberry), odpornością na choroby i przemarzanie, czasem owocowania, wielkością i soczystością owoców. Jest w czym wybierać.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.