publikacja 26.11.2020 00:00
Historia książki kucharskiej, zaginionej, jak jej autorka, w trakcie wojennej zawieruchy, jest niezwykła. Jak smakowały potrawy Fani Lewando, popularnej niegdyś w Wilnie restauratorki i założycielki szkoły dla pań domu?
Fania Lewando – restauratorka, która w okresie międzywojennym propagowała jarską kuchnię.
wikipedia
Pchle targi mają to do siebie, że pozwalają odbyć podróż w przeszłość, a poza tym można na nich podziwiać, a czasem także kupić unikatowe przedmioty. W przypadku jednej książki kucharskiej, odnalezionej na angielskim jarmarku staroci, wraz z przepisami ocalało wiele smaków popularnych niegdyś w przedwojennej Polsce. Dzięki niej odkurzona została też historia zdolnej i przedsiębiorczej kobiety, która zaginęła bez wieści podczas II wojny światowej.
Nowe trendy i tradycja
Dziś pewnie byłaby bardzo popularną vlogerką na YouTubie albo gwiazdą telewizyjnych kulinarnych show. W tamtych czasach jej restauracja „Dietojarska jadłodajnia” była niezwykle popularna wśród zagranicznych turystów i lokalnej bohemy. W ocalałej księdze gości przeczytać można pełne uznania wpisy samego Marca Chagalla. Restauracja serwowała koszerne dania jarskie, przygotowywane przez Fanię Lewando.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.