Ciecierzyca z suszonymi pomidorami

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 2/2021 |

publikacja 14.01.2021 00:00

Rośliny strączkowe w naszej kuchni to głównie dodatek do dań jednogarnkowych, gulaszów, zup i gęstych polewek.

Ciecierzyca z suszonymi pomidorami istockphoto

Mimo przywiązania do fasolki po bretońsku i grochówki, warto jednak spróbować past i smarowideł, aby w pełni docenić ich walory smakowe i kremową, aksamitną konsystencję. Ciecierzyca na przykład jest cenna dla naszego zdrowia ze względu na dużą zawartość błonnika, potasu, fosforu, cynku, magnezu, białka i wapnia, a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, co jest istotne dla osób zmagających się z cukrzycą. To bardzo sycące i wspomagające pracę jelit ziarno. Najbardziej znane jest jako składnik humusu, ale można je wykorzystać też jako bazę do rozmaitych past, które będą nieco egzotycznym dodatkiem do pieczywa, ryżu i kasz. Nie trzeba zrażać się czasem namaczania i gotowania, bo istnieje sposób, aby cały proces nieco przyspieszyć.

Czas przygotowania: 15 minut + czas gotowania i namaczania
Ilość: średniej wielkości miska

Składniki:

Suche ziarno ciecierzycy wsyp do rondla i wypłucz. Następnie zalej powtórnie świeżą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Na drugi dzień odcedź namoczone ziarna, nalej świeżej wody i gotuj ciecierzycę do miękkości. W zależności od rodzaju i odmiany ziarna czas gotowania może być różny (zazwyczaj jest zawarty w opisie na opakowaniu). Aby przyspieszyć proces, można na etapie gotowania wsypać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Nie ma to wpływu na smak, a przyspiesza cały proces. Dodatkowo, aby nieco zniwelować wiatropędne właściwości strączków, wystarczy do gotującej się ciecierzycy, fasoli czy grochu dodać liść laurowy lub kminek. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić, przesypać do niewielkiej miski, dodać do niej suszone pomidory w oliwie wraz z przyprawami i wszystko zblendować na gładką pastę. Najlepsze będą suszone pomidory w paskach. Na koniec pastę wystarczy doprawić solą i pieprzem. Podawać w płaskiej miseczce posypane suszoną bazylią. Można podawać na ciepło i po schłodzeniu w lodówce, z dodatkiem kiszonych lub marynowanych warzyw.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.