Kurkuma – co o niej wiemy?

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 6/2021 |

publikacja 11.02.2021 00:00

Kłącza, podobne nieco do imbiru, wykazują silne działanie prozdrowotne. Jak wykorzystywać kurkumę w kuchni dla zdrowia?

Kurkuma – co o niej wiemy? istockphoto

Kurkuma jest częstym składnikiem różnych mieszanek przypraw. Można ją kupić także w formie sproszkowanej, a w niektórych sklepach dostępne są świeże kłącza na wagę. Jest nieco drobniejsza i mniej rozgałęziona niż imbir. Ma intensywny żółtopomarańczowy kolor (po usunięciu skórki), jest soczysta i aromatyczna. Zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia substancji, dlatego warto dodawać ją do potraw.

Skąd pochodzi

Kurkuma to rosnące w ziemi kłącze ostryżu barwierskiego lub jawajskiego – rośliny uprawianej głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, w zachodnich Indiach, w Peru i Australii. Stosowana już w starożytności do barwienia tkanin i jako przyprawa, wykorzystywana była głównie w daniach kuchni Azji Południowo-Wschodniej. W Indiach stosowana jest także do dań słodkich. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami i potrawami z warzyw. Jest składnikiem sosów curry, zup i innych dań, którym nadaje lekko cierpki, goryczkowy smak.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.