Syrop z kwiatów czarnego bzu

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 18/2021 |

publikacja 06.05.2021 00:00

Zapach kwiatów czarnego bzu można zamknąć w słoikach w postaci pysznego syropu. Jest aromatyczny, z lekką nutą cytrusową i korzenno-waniliową.

Syrop z kwiatów czarnego bzu istockphoto

W podobny sposób, choć z innymi dodatkami, można przygotować syropy z kwiatów lilaka, stokrotek, mniszka czy róży. Wszystkie są ciekawymi dodatkami do deserów i herbaty. Z kwiatów czarnego bzu robimy również pyszną i zdrową nalewkę z dodatkiem miodu, lemoniadę, a nawet wino. Mają charakterystyczny smak, pięknie pachną. Decydując się na zbiór kwiatów, warto wybrać krzewy oddalone od zanieczyszczeń. Najlepiej sprawdzą się w pełni rozkwitłe kwiaty z dużą ilością osypującego się pyłku. Baldachy najwygodniej jest odcinać nożyczkami, delikatnie, aby nie pozbawiać ich pyłku. Surowiec układać w przewiewnym koszu, nie ugniatając. Przed przystąpieniem do ugotowania syropu kwiaty można rozłożyć na kilka minut na białych arkuszach papieru lub na białej tacy. Pomoże to pozbyć się drobnych owadów.

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut po 3 dniach
Ilość: ok. 3 l

Składniki:

Sok pomarańczowy, wodę i sok wyciśnięty z 3 cytryn podgrzać w rondlu. Dodać cukier, laskę wanilii, przekrojoną wzdłuż na pół, i kawałeczek cynamonu. Podgrzewać aż do zagotowania mikstury, mieszając od czasu do czasu. Z baldachów nożyczkami odcinać drobne kwiatki czarnego bzu. Następnie przesypać je do syropu. Pozostałe cytryny i pomarańcze wyszorować, pokroić w plastry i dodać do rondla z syropem. Pod przykryciem odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie przecedzić całość przez gęstą gazę lub sitko. Przygotować wyparzone wcześniej słoiki lub butelki. Syrop zagotować, gorący przelewać do słoików, zakręcać i odstawiać do ostygnięcia do góry dnem. Podawać do deserów, herbaty czy jako bazę do orzeźwiającej lemoniady.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.