Paluchy z parmezanem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 41/2021 |

publikacja 14.10.2021 00:00

Lubię drobne przekąski, które można wykorzystać na wiele sposobów. Zazwyczaj są uniwersalnymi dodatkami do dań serwowanych przy różnych okazjach, łatwymi do wykonania, a możliwości modyfikacji smaku jest wiele i zależą tylko od naszej wyobraźni i przypraw, które akurat mamy w kuchni.

Paluchy z parmezanem istockphoto

Drożdżowe paluchy z parmezanem (we Włoszech znane jako grissini) należą do tego rodzaju dodatków. Można je doprawić rozmarynem, płatkami papryki czy suszonymi pomidorami z czosnkiem, a także sezamem lub czarnuszką. Z jednej porcji ciasta możemy upiec paluchy w kilku wariantach – a to jeszcze nie koniec. Są świetnym dodatkiem do kremowych zup, sałatek z grillowanym mięsem, past warzywnych, dipów i sosów (np. serowego). Można owijać je szynką parmeńską czy cienko pokrojonym chudym boczkiem. Są idealną przekąską na kolację czy seans filmowy z przyjaciółmi. Przechowywane w szczelnym naczyniu potrafią zachować świeżość nawet do trzech tygodni.

Czas przygotowania: 20 min + czas pieczenia (15–25 min.)
Ilość: 15–20 sztuk (zależy od długości i grubości krojonego ciasta)

Składniki:

Do obtoczenia (opcjonalnie):

Piekarnik nastaw na 170 stopni C. Drożdże rozpuść w letnim mleku, a następnie dosyp szczyptę cukru i zamieszaj. W misce lub na stolnicy posiekaj nożem pozostałe składniki; dodawane masło powinno być miękkie. Następnie dolej mleko z rozpuszczonymi drożdżami i mieszaj, ugniatając ciasto dłońmi, aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Na obsypanej obficie mąką stolnicy rozwałkuj je na grubość około centymetra. Następnie pokrój je na cienkie (ok. 2 cm) paski. Ciasto można też wałkować ręcznie na cienkie paluchy w kształcie wałeczków. Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca każdy paluch możesz obtoczyć w wybranej przyprawie. Piecz 15–25 minut – długość pieczenia zależy od grubości ciasta. Kiedy paluchy staną się lekko przyrumienione, wyciągnij je z pieca i podawaj z wybraną przystawką, sałatką czy zupą.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.