Niebiańskie ucztowanie

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 48/2021 |

publikacja 02.12.2021 00:00

Czy można połączyć Pismo Święte z gotowaniem? Nowa książka „Biblia od kuchni” o. Adama Szustaka i Karola Okrasy pokazuje, że ma to głęboki sens.

Niebiańskie  ucztowanie DOROTA CZOCH

Widząc tytuł, można spodziewać się kolejnej książki ze zbiorem przepisów inspirowanych kuchnią biblijnych krain. Egzotycznych smaków oraz skomplikowanych receptur, które trudno odtworzyć ze względu na wyszukane składniki. Tymczasem w „Biblii od kuchni” znaleźć można proste do wykonania potrawy w niecodziennych odsłonach okraszonych biblijnymi historiami. Dzięki nim powszechnie używane składniki nabierają innego sensu, a gotowanie staje się kontemplacją Pisma Świętego.

Niezwykłe połączenia

Truskawki z wątróbką, ryba z boczkiem czy ciasto z buraka i orzechów to niejedyne zaskakujące zestawienia, na które trudno wpaść, gotując codzienne potrawy. A jednak autorzy książki zachęcają do próbowania połączeń nieoczywistych, nauki gotowania wyszukanych, a jednocześnie prostych dań, bo ucztując z ludźmi przy stole zastawionym własnoręcznie przygotowanymi potrawami, można dosięgać nieba. Przekonują, że gotowanie to nie tylko cenna umiejętność, ale też, jak pisze o. Szustak, nauka życia królestwem Bożym już tutaj, na ziemi. To poznawanie dóbr ziemskich i wykorzystywanie ich dla ciała i ducha.

„Pomysł na tę publikację zrodził się podczas kreatywnego spotkania z o. Adamem Szustakiem z RTCK. Wypłynęło to z fascynacji kuchnią i umiłowaniem do jedzenia. A że w Biblii dużo dzieje się wokół stołu, ucztowania i jedzenia – puzzle ułożyły się w całość” – zdradza Marcin Kochanek, dyrektor wydawnictwa RTCK. Stół i wspólne posiłki pozwalają spotykać się wszystkim domownikom, przyjaciołom, a nawet współpracownikom omawiającym nowe projekty czy plany biznesowe. Wspólne gotowanie i jedzenie ma niezwykłą moc łączenia ludzi. Skłania do opowieści o tym, co się wydarzyło, daje poczucie bliskości, dobrego wykorzystania czasu przy posiłku. „Biblia jest bardzo blisko człowieka, a trudno być bliżej siebie, niż właśnie podczas jedzenia” – zauważa Adam Szymczak, redaktor RTCK, jeden z pomysłodawców książki. „Mało kto dotychczas zwracał uwagę, że także poprzez nasze posiłki nie tylko my, ludzie, ale sam Bóg może chcieć nam okazywać swoją miłość. Otwiera się tym samym zupełnie niezwykła przestrzeń dla wzajemnej relacji i naszego wewnętrznego rozwoju. Odkrycie głębszego duchowego wymiaru jedzenia jest dla mnie osobiście czymś świeżym, nowym, zaskakującym, niezwykłym i jednocześnie bardzo prawdziwym. Bo trudno nie okazywać Bogu wdzięczności, czy też być niezadowolonym ze swojego życia, gdy akurat rozpływa nam się w ustach smakowity kęs wybornej kaczki w winnym korzennym sosie, pachnącym cynamonem, goździkami i kardamonem z subtelnymi nutami miodu, masła i chili” – dodaje Adam Szymczak.

Niezwykły duet tworzą też sami autorzy książki. Ojciec Adam Szustak, który zadbał o słowo, wybór odpowiednich historii z Pisma Świętego, i Karol Okrasa – mistrz gotowania. W duecie stworzyli książkę – kulinarną wędrówkę przez biblijne wydarzenia. Książka przekonuje, że do nieba można zajrzeć przez kuchenne drzwi.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.