Zapiekanka z cukinii

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 33/2022 |

publikacja 18.08.2022 00:00

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. W Polsce przyjęła się dobrze, jest chętnie uprawiana w ogrodach.

Zapiekanka z cukinii istockphoto

Spotkać można nawet jej rodzime odmiany (jasnopomarańczowa odmiana Atena Polka F1). Jest polecana osobom dbającym o utrzymanie prawidłowej wagi (100 g cukinii to 15 kcal) i tym, którzy stosują dietę lekkostrawną. Zawiera dużo witamin (C, PP, B1) i mikroelementów (np. potas), a jej owoce nie kumulują metali ciężkich. Można przygotować z niej zupę krem, placki, zapiekanki, jeść to warzywo na surowo, zaprawiać w marynatach, kisić, grillować, dodawać do ciast lub wykorzystać w różnego rodzaju zapiekankach. Jadalne są również kwiaty cukinii, które można nadziewać farszem i zapiekać lub smażyć.

Ilość: 4–6 porcji
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
• 2 niewielkie cukinie
• 150 g sera żółtego (np. edamski) lub sera pleśniowego (np. typu lazur)
• 1 szklanka mleka
• 2 jajka
• 1 pęczek pietruszki lub bazylii albo 1 łyżka suszonego oregano
• 1 garść ziaren słonecznika, pestek dyni lub sezamu
• 1 ząbek czosnku
• 1 szczypta pieprzu cayenne
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka oliwy

Piekarnik należy nastawić na 180 stopni. Umytą cukinię pokroić w plastry i ułożyć je w wysmarowanej oliwą foremce do zapiekania w piekarniku. Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem, wymieszać z mlekiem i przyprawami oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub bazylii. Jeśli nie masz świeżej natki, możesz użyć suszonego oregano lub mieszanki ziół, które lubisz. Sos doprawić rozgniecionym lub startym na drobnych oczkach czosnkiem. Cukinię posypać tartym serem lub podzielonym na drobne kawałki lazurem (doda ostrzejszego smaku potrawie). Całość polać sosem, posypać ziarenkami słonecznika i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. Zapiekanka jest gotowa, kiedy z wierzchu zrumieni się na złoty kolor. Podawać jako dodatek lub osobne danie.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.