Zakwas buraczany
istockphoto

Zakwas buraczany

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 49/2018

publikacja 06.12.2018 00:00

Wzbogaci smak wigilijnego barszczu. Pity bez przegotowania wzmocni odporność w okresie jesienno-zimowym.

Zakwas buraczany to jeden z ważniejszych składników dodawanych do tradycyjnego barszczu wigilijnego. Jego zalety to niesamowity aromat i rubinowy kolor oraz mnóstwo pożytecznych dla naszego organizmu właściwości. Kwas buraczany lub buraczano-warzywny można robić systematycznie i popijać nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej zakwaszać go w dużym szklanym lub kamionkowym naczyniu. Aby nie pojawiła się pleśń, należy dobrze wyszorować i wyparzyć naczynia, w których będziemy robić zakwas. Do jego przygotowania najlepsze będą niewielkie jędrne buraki ćwikłowe. Nieco słodsze i delikatniejsze w smaku są te podłużne, ale nie tak łatwo je kupić.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..