Mazurek królewski
istockphoto

Mazurek królewski

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 14/2019

publikacja 04.04.2019 00:00

Mazurki to tradycyjnie wypiekane na Wielkanoc ciasta.

Mają różne kształty – od prostokątnych po kwadratowe, owalne i okrągłe. Do ich przygotowania używa się różnego rodzaju ciast, ale najpopularniejsze są te pieczone na kruchej bazie. Przekładane lub dekorowane słodkimi masami (kajmakowa, cytrynowa, orzechowa, czekoladowa) lub konfiturami. Często też ozdabiane bakaliami lub wzorami formowanymi z kawałeczków ciasta (kratki, pasy, ozdobne kwiaty, brzegi). Przepis na mazurek królewski pochodzi z książki zawierającej staropolskie przepisy autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..