Smak i zapach
zdjęcia istockphoto

Smak i zapach

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 39/2020

publikacja 24.09.2020 00:00

Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie. Do czego je wykorzystywać i jak przechowywać?

Dobrze doprawione danie potrafi zachwycić i zapaść w pamięć na długo. Niezależnie od szerokości geograficznej przyprawy najczęściej są komponowane z roślin naturalnie występujących na danym terenie. To one decydują o charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku i zapachu dań definiujących regionalne i narodowe kuchnie. Każdy zakątek świata ma swoje zestawy dobieranych i testowanych przez wieki przypraw. I chociaż w dzisiejszym świecie są one dostępne i pozwalają przywoływać smaki z podróży w domu, nie zawsze jest to łatwe do odtworzenia.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..