Buraczkowy krem z kokosową nutką
iSTOCKPHOTO

Buraczkowy krem z kokosową nutką

Anna Leszczyńsk-Rożek

GN 41/2020

publikacja 08.10.2020 00:00

Sezon na jesienne warzywa trwa. Wśród nich chyba jednym z najbardziej popularnych w naszej kuchni jest burak.

Tarte buraczki jako przystawka do obiadu, ćwikła z chrzanem czy barszcz to dania najczęściej pojawiające się na naszych stołach, ale jest jeszcze mnóstwo innych ciekawych propozycji wykorzystania tej pożytecznej dla naszego organizmu bulwy. Buraki można kisić, robić z nich sok, piec w piekarniku i podawać z serem kozim, rukolą i orzechami jak carpaccio czy blendować na pożywne pasty. Bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie: ma działanie uodparniające, krwiotwórcze, obniżające ciśnienie krwi i wzmacniające. Pyszna i oryginalna zupa krem z dodatkiem mleczka kokosowego jest kolejną propozycją wykorzystania tego warzywa, a jej różowy kolor i kremowa konsystencja zachęcą do zjedzenia nawet najbardziej wybrednych.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..