Kisiel porzeczkowy

Magdalena Jarzynka Jendrzejewska

publikacja 31.08.2017 08:24

Przepis na pyszny deser.

Kisiel porzeczkowy Dan Markeye / CC 2.0 Porzeczka jak malowana :)

Składniki:

  • 250-300g czerwonych porzeczek
  • 0,5l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • do dekoracji - porzeczki, mięta/melisa

Wykonanie:

Umyj porzeczki i oberwij szypułki, możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji. Z 0,5l wody odlej pół szklanki. Resztę wody zagotuj, wsyp porzeczki i cukier.

Gotuj porzeczki kilka minut aż się zrobią miękkie. Zestaw garnek z ognia, zblenduj rozgotowane porzeczki. W pozostawionej połowie szklanki wody wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia mąkę ziemniaczaną.

Ponownie ustaw na ogniu garnek z porzeczkami i dodawaj wodę z mąką cały czas mieszając. Zagotuj chwilę. Można zjadać na ciepło i na zimno. Udekoruj przed podaniem całymi porzeczkami i ewentualnie miętą lub melisą.