Zupa z dyni

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 38/2018 |

publikacja 20.09.2018 00:00

Dynia to roczna roślina, która została przywieziona do nas z Ameryki. Jej długie, czepliwe pędy osiągają czasem nawet 10 metrów długości. Kwiaty można zrywać, faszerować i smażyć w cieście na głębokim oleju.

Zupa z dyni canstockphoto Miąższ i pestki dyni zawierają mikroelementy (selen, mangan, cynk i miedź), witaminę E, cukry, białka oraz olej.

Jej miąższ i pestki zawierają mikroelementy (selen, mangan, cynk i miedź), witaminę E, cukry, białka oraz olej. Odmian tej rośliny jest sporo. Każda ma nieco inny smak i strukturę miąższu. Jedną z ciekawszych jest dynia makaronowa. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej miąższ rozdziela się na pasma przypominające makaron. Można jej używać jako sezonowego zamiennika i podawać z różnymi dodatkami jak spaghetti. Z wielu gatunków przygotowuje się produkty słodkie, takie jak ciasta czy dżemy. Można ją także marynować, przyrządzać na ostro czy faszerować i piec (dynia piżmowa). Na zupę najlepsza będzie dynia muszkatołowa, piżmowa lub pochodząca z Japonii dynia hokkaido. Jeśli jest świeża, ma tak miękką skórę, że nie trzeba jej obierać, co znacznie oszczędza czas i pracę w przygotowaniu zupy.

Czas przygotowania: około godziny
Ilość: średniej wielkości garnek zupy

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia (ok. 2,5 kg – ważona w całości)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta kolendry
  • mała szczypta chili
  • sól i pieprz
  • śmietanka kremówka 36%
  • 2 garści łuskanych pestek z dyni lub ser typu cheddar i grzanki

Dynię umyj, przekrój, oczyść z pestek i obierz, a potem pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w kostkę cebulę. Posiekaj drobno czosnek lub zetrzyj go na tarce. Do płaskiego garnka wlej oliwę i poczekaj, aż się zagrzeje. Zmniejsz ogień, a następnie na rozgrzany tłuszcz wsyp kawałki dyni, cebuli i czosnku. Przemieszaj kilkakrotnie i duś parę minut pod przykryciem. W tym czasie obierz marchewki i ziemniaki. Pokrój na kawałki i dodaj do garnka. Całość dopełnij wodą tak, aby przykryła dynię z jarzynami. Gotuj, mieszając co jakiś czas, aby wszystkie składniki zmiękły. Kiedy to nastąpi, zmiksuj wszystko na gładką masę. Podgrzewając, dodaj przyprawy i dobrze zamieszaj. Na sam koniec dolej tyle śmietanki, ile potrzeba, aby uzyskać kremową konsystencję. Zupę podawaj posypaną prażonymi na suchej patelni pestkami z dyni lub z tartym na tarce serem typu cheddar i grzankami.

Smacznego :)
 

Dostępne jest 51% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.