Chili con carne

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 40/2018 |

publikacja 04.10.2018 00:00

Obiad dla zabieganych.

Chili con carne istockphoto

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu. Nieraz przyrządzane w sytuacji podbramkowej, kiedy nie mam czasu i pomysłu na obiad. Przyznaję, jest to ulubiona potrawa całej rodziny, której mistrzem jest mój mąż: ) Nie wymaga wielkiego doświadczenia kulinarnego, a jej smak to szczypta rozgrzewającej egzotyki, pożytecznej szczególnie w okresie chłodów i zawieruch jesiennych.

Czas przygotowania: ok. 45–60 minut
Porcja: dla 4 osób

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny (z mięsa gulaszowego lub antrykotu)
  • 2 świeże pomidory (lub puszka pomidorów w kawałkach)
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili, szczypta pieprzu, soli,oregano, cukru i jeśli lubisz – łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Na dużej patelni na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kumin, pieprz, sól i cukier. Smażyć przez chwilę na małym ogniu do uwolnienia aromatu. Następnie dodać mięso i podsmażać z każdej strony, aż się nieco zrumieni. Dodać pokrojoną drobno paprykę, pomidory oraz kukurydzę. Całość dusić przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec dołożyć czerwoną fasolę z puszki (razem z sosem) i szczyptę chili. Zamieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze przez 10 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze smaku. Chili con carne można podawać z tortillami, nachosami lub z ryżem. Jest to dobra potrawa zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację w gronie znajomych.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.