publikacja 25.10.2018 00:00
Od kilku lat kasze przeżywają w Polsce renesans. Zasłużenie, bo mają sporo korzystnych dla zdrowia właściwości.
istockphoto
Kasza staje się coraz bardziej cenionym dodatkiem do dań na naszych stołach. Najczęściej podaje się ją zamiast ziemniaków lub jako składnik farszów czy dań jednogarnkowych. I dobrze, bo to niezastąpione źródło błonnika. Kasza jęczmienna typu pęczak, występująca w postaci ziaren pozbawionych łuski, zawiera najwięcej witamin (szczególnie z grupy B, A, E i K) oraz składników mineralnych (manganu, selenu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi). Poprawia trawienie i polecana jest osobom mającym wysoki poziom cholesterolu.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 4 niewielkie porcje
Składniki:
W garnku średniej wielkości nastaw lekko osoloną wodę. Gdy się zagotuje, wsyp kaszę, zamieszaj i zmniejsz ogień. Gotuj tyle, ile jest zalecane na opakowaniu (około 20 minut). Boczek obrany z twardej skóry pokrój na kostkę. Na dość głębokiej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i dodaj boczek. Podsmażaj na niewielkim ogniu. W tym czasie obierz cebulę i pokrój ją w drobne piórka lub kostkę. Kiedy boczek już lekko się zarumieni, dodaj cebulę i zamieszaj. Suszone śliwki (np. kalifornijskie) pokrój na drobne kawałki. Dodaj do boczku i cebuli, całość przypraw tymiankiem (ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Zamieszaj tak, aby smaki się połączyły. Kaszę odcedź, zostawiając niewielką ilość wody (ok. pół szklanki). Następnie wsyp ją na patelnię z wodą pozostałą z gotowania i dobrze wymieszaj. Po około 3–5 minutach danie można wykładać na talerze lub niewielkie miseczki. Kasza dobrze smakuje z sałatką z buraków. Jeśli przygotujesz większą ilość, następnego dnia możesz zapiec danie w piekarniku. Pamiętaj wówczas, aby przykryć je z góry pokrywką, aby kasza się nie wysuszyła. Do przygotowania tej potrawy możesz wypróbować także inne rodzaje kaszy. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej.
Smacznego: )
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.