Awokado w roli głównej

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 44/2018 |

publikacja 01.11.2018 00:00

Nazywane jest zielonym złotem, w Meksyku bywa używane zamiast masła.

Awokado w roli głównej © Anna Rzeszowska /wydawnictwo WAM

Awokado to coraz bardziej popularny i dostępny w Polsce owoc. Najlepiej wybierać te dojrzałe, lekko miękkie, z dobrze zachowaną skórką. Awokado zawiera sporo cennych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witamin C, E, A i z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę. Najwięcej swoich właściwości zachowuje surowe, spożywane na przykład w postaci ciekawych smakowo past do pieczywa.

Czas przygotowania: 15 min
Ilość: ok. 250–300 g pasty

PASTA Z AWOKADO:

Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżeczki i rozgnieć go widelcem. Dodaj drobno pokrojonego ogórka, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sól i dokładnie wymieszaj. Udekoruj szczypiorkiem, koperkiem lub rzodkiewką.

PIKANTNE MASŁO Z AWOKADO:

Wszystkie składniki zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę.

Smacznego: )

Przepisy pochodzą z:

Krystyna Dajka "Dieta długowieczności". WAM 2018

Krystyna Dajka "Dieta długowieczności". WAM 2018

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.