publikacja 01.11.2018 00:00
Nazywane jest zielonym złotem, w Meksyku bywa używane zamiast masła.
© Anna Rzeszowska /wydawnictwo WAM
Awokado to coraz bardziej popularny i dostępny w Polsce owoc. Najlepiej wybierać te dojrzałe, lekko miękkie, z dobrze zachowaną skórką. Awokado zawiera sporo cennych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witamin C, E, A i z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę. Najwięcej swoich właściwości zachowuje surowe, spożywane na przykład w postaci ciekawych smakowo past do pieczywa.
Czas przygotowania: 15 min
Ilość: ok. 250–300 g pasty
PASTA Z AWOKADO:
Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżeczki i rozgnieć go widelcem. Dodaj drobno pokrojonego ogórka, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sól i dokładnie wymieszaj. Udekoruj szczypiorkiem, koperkiem lub rzodkiewką.
PIKANTNE MASŁO Z AWOKADO:
Wszystkie składniki zmiksuj robotem kuchennym na jednolitą masę.
Smacznego: )
Przepisy pochodzą z:
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.