Papryka zapiekana ze szpinakiem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 45/2018 |

publikacja 08.11.2018 00:00

Potrawa idealna na wegetariański obiad lub ciepłą kolację.

Papryka zapiekana ze szpinakiem © Anna Rzeszowska /wydawnictwo WAM

O tej porze roku papryka kusi kolorem, kształtem i zapachem. To warzywo najprawdopodobniej pochodzi z Kolumbii. W Europie najbardziej powszechne jest chyba na Węgrzech. Bogata w witaminy i mikroelementy, wspomaga procesy trawienne i układ immunologiczny. U nas stosuje się ją najczęściej jako dodatek na kanapki, do sałatek czy dań jednogarnkowych typu leczo. Często też zapiekana jest w piekarniku z nadzieniem mięsno-ryżowym podobnym do gołąbków. Przy bogatym obecnie wyborze kasz i warzyw można zaszaleć z innymi kompozycjami na nadzienie. Jednym z przykładów farszu w wersji wegetariańskiej jest papryka zapiekana ze szpinakiem. Delikatna w smaku, dzięki dodatkom orzeszków i pomidorów ma nieco egzotyczny smak. Przygotowując tę potrawę, paprykę przekroiłam na połówki, z których każdą wypełniłam farszem i zapiekałam w zamkniętym naczyniu żaroodpornym.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 2 sztuki

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 40 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 20 dag pomidorów koktajlowych
  • bulion warzywny
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lub serek kozi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz kolorowy, oregano

Papryki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Szpinak świeży opłucz na sicie, pokrój, przelej wrzątkiem i odsącz. Szpinak mrożony włóż do rondla i podduś na oliwie. Do szpinaku dodaj umyte, przekrojone na połówki pomidory koktajlowe. Obie wersje dopraw zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, masłem klarowanym, solą, pieprzem, oregano. Farszem napełnij papryki. Ułóż papryki w naczyniu żaroodpornym i przykryj je ściętymi wierzchami, a następnie zalej bulionem do 1/3 wysokości papryk (zamiast bulionu możesz użyć wody). Posyp zmielonymi orzechami nerkowca lub serkiem kozim. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z książki Krystyny Dajki pt. „Dieta długowieczności”.

Smacznego: )

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
  • Zobacz więcej w bibliotece
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.