Płynne złoto

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 45/2018 |

publikacja 08.11.2018 00:00

Miód od dawna jest cenionym produktem naturalnym. Jakie są jego właściwości i jak go używać, aby nie zaszkodził?

Płynne złoto istockphoto

Miód dzięki swoim właściwościom korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki badaniom prowadzonym w wielu zakresach wciąż odkrywane są coraz to nowe jego właściwości. Powstaje w wyniku przetworzenia nektaru roślin miododajnych lub wydzielin innych owadów (znajdujących się na drzewach liściastych bądź iglastych). Stąd możemy spotkać miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Magazynowany jest w woskowych plastrach w ulach, gdzie dojrzewa. W zależności od tego, z jakich roślin jest pozyskiwany, przybiera różne kolory (od jasnożółtego po ciemnobrązowy) i różną konsystencję (może być w postaci płynnej lub kremowej). Można też spotkać miody, które z czasem ulegają krystalizacji, co nie oznacza, że tracą swoją wartość odżywczą. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach, najlepiej w ciemnych, chłodnych pomieszczeniach. Miód ma długi okres ważności, ale najlepiej zużyć go w czasie od roku do trzech lat po zbiorze.

Dostępne jest 15% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.