Marchewkowy placek, czyli przedsmak świąt

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 48/2018 |

publikacja 29.11.2018 00:00

Pyszny, a do tego pełny beta karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne.

Marchewkowy placek, czyli przedsmak świąt istockphoto

Ciasto marchewkowe w zależności od tego, jakich przypraw dodamy, może zmieniać swój smak. Zawsze jednak zachowuje konsystencję lekko wilgotnego, puszystego placka. W domu wypróbowałam pewien przepis, nieco zmieniając dodatki i przyprawy. Ciasto udało się znakomicie. Dzięki korzennym przyprawom smakiem nawiązuje już trochę do świątecznych pierników. Jest więc opcją dla niecierpliwych albo dobrym duetem z jesienną rozgrzewającą herbatą.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: niewielka blaszka lub tortownica

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3 średniej wielkości marchewek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (lniany, słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 1 szklanki mieszanki ziaren słonecznika, dyni i orzechów
  • szczypta soli

Marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce (małe oczka). Nastaw piekarnik na 180 stopni C (termoobieg). Jajka ubijaj mikserem, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż powstanie puszysta masa. Dolewaj oleju, miksując masę. Następnie dosypuj mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodaj przyprawy (cynamon) i posiekane orzechy z pestkami dyni i słonecznika. Do tak przygotowanej masy dodaj marchew, odciśniętą za pomocą ręki, i wymieszaj dokładnie ciasto. Jeśli marchew będzie dodana z sokiem, jest duże ryzyko, że powstanie zakalec. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Po wyrównaniu powierzchni piecz je w piekarniku przez ok. 40–50 minut. Do ciasta można dodać też kardamonu, zmielonych goździków czy przyprawy do piernika. Wybór zależy od tego, co lubimy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.