publikacja 29.11.2018 00:00
Pyszny, a do tego pełny beta karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne.
istockphoto
Ciasto marchewkowe w zależności od tego, jakich przypraw dodamy, może zmieniać swój smak. Zawsze jednak zachowuje konsystencję lekko wilgotnego, puszystego placka. W domu wypróbowałam pewien przepis, nieco zmieniając dodatki i przyprawy. Ciasto udało się znakomicie. Dzięki korzennym przyprawom smakiem nawiązuje już trochę do świątecznych pierników. Jest więc opcją dla niecierpliwych albo dobrym duetem z jesienną rozgrzewającą herbatą.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: niewielka blaszka lub tortownica
Składniki:
Marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce (małe oczka). Nastaw piekarnik na 180 stopni C (termoobieg). Jajka ubijaj mikserem, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż powstanie puszysta masa. Dolewaj oleju, miksując masę. Następnie dosypuj mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodaj przyprawy (cynamon) i posiekane orzechy z pestkami dyni i słonecznika. Do tak przygotowanej masy dodaj marchew, odciśniętą za pomocą ręki, i wymieszaj dokładnie ciasto. Jeśli marchew będzie dodana z sokiem, jest duże ryzyko, że powstanie zakalec. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Po wyrównaniu powierzchni piecz je w piekarniku przez ok. 40–50 minut. Do ciasta można dodać też kardamonu, zmielonych goździków czy przyprawy do piernika. Wybór zależy od tego, co lubimy. Podawaj posypane cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.
Smacznego: )
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.