Burak – źródło zdrowia?

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 49/2018 |

publikacja 06.12.2018 00:00

Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Dzięki swojej zawartości jest zdrowy i warto przyrządzać go na wiele sposobów. Gotowany z niego barszcz króluje na wigilijnych stołach w większości regionów Polski.

Sok z buraka potrafi bardzo intensywnie zabarwić skórę rąk, kiedy przy obieraniu nie używamy rękawiczek ochronnych. Zostawia plamy trudne do usunięcia mydłem i wodą. Pomocny w wywabieniu plam będzie sok z cytryny. Wystarczy posmarować nim ręce, a po paru minutach zmyć je ciepłą wodą. istockphoto Sok z buraka potrafi bardzo intensywnie zabarwić skórę rąk, kiedy przy obieraniu nie używamy rękawiczek ochronnych. Zostawia plamy trudne do usunięcia mydłem i wodą. Pomocny w wywabieniu plam będzie sok z cytryny. Wystarczy posmarować nim ręce, a po paru minutach zmyć je ciepłą wodą.

Już w czasach starożytnych uprawiany był jako roślina spożywcza i lecznicza. Pierwsze wzmianki o nim znaleźć można w dokumentach z Babilonii (ok. 722 r p.n.e.). Trzysta lat później był już znany i uprawiany najpierw w Grecji, a potem w Rzymie. Za panowania Karola Wielkiego i później w średniowieczu wykorzystywany był głównie jako roślina liściasta (Francja i Włochy). Dopiero w XVI wieku w kuchni europejskiej zaczęto wykorzystywać jego korzeń. Choć niektóre źródła podają, że w Polsce znany był już w XIV wieku. Dzisiaj jest chętnie uprawiany, zajmuje czwarte miejsce po kapuście, cebuli i marchwi, jeśli chodzi o wielkość zbiorów krajowych.

Dostępne jest 23% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.