Pierniczki

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 50/2018 |

publikacja 13.12.2018 00:00

Cieszą nie tylko smakiem. Pięknie udekorowane mogą stanowić aromatyczną ozdobę choinki bożonarodzeniowej.

Pierniczki istockphoto

To jeden z najbardziej oczekiwanych przysmaków świątecznych. Nie chodzi tylko o ich smak, ale także o przygotowanie, które potrafi dostarczyć wiele radości i dzieciom, i dorosłym. Chwile spędzone na wykrawaniu ulubionych kształtów, pieczeniu oraz dekorowaniu pozostają w pamięci na długo. Każdy ma swój ulubiony typ pierniczków. Jedne okazują się pulchne, z grubo mielonymi bakaliami i orzechami, inne – po upieczeniu twarde, wymagają czasu, aby zmięknąć. Przepis, który podaję, wykorzystuję co roku. Pierniczki wychodzą dość cienkie i twarde. Dekorujemy je cytrynowym lukrem i kolorową posypką. Jest to ulubiony przysmak rodziny. Świąteczne ciasteczka trzeba przygotować wcześniej, aby zdążyły zmięknąć. Żeby przyśpieszyć ten proces, do pełnej ciasteczek puszki należy włożyć cienki plaster jabłka ze skórką.

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: 2–3 blaszki pierniczków

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka miodu
  • 1 paczka przyprawy do piernika

W rondelku podgrzać miód, tak aby się nie zagotował. Dodać przyprawę do piernika i cukier waniliowy. Podgrzewać parę minut, zamieszać i zdjąć z ognia do przestudzenia. Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać sodę oczyszczoną oraz sól. W misce ubić jajka na puszystą masę, dosypując stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do masy dodawać ostudzony miód z przyprawami, cały czas miksując. Następnie dosypywać przesianą wcześniej mąkę. Mieszać ręką i wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i da się je formować. Nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg). Na wysypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować na cienki placek porcję ciasta. Wykrawać pierniczki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać po raz kolejny. Piec ok. 10–15 minut, aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią. Na koniec z soku cytryny i cukru pudru utrzeć biały lukier i dekorować nim pierniki, posypując kolorową lub czekoladową posypką.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.