Karnawałowe smaki - sałatka z buraków

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 1/2019 |

publikacja 03.01.2019 00:00

Jej kolor ożywi stół, a skład wzbogaci zestaw przekąsek na imprezie.

Karnawałowe smaki - sałatka z buraków istockphoto

Smaczna i zdrowa sałatka to dobry pomysł na karnawałowe przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej zaletą jest stosunkowo niewielka ilość składników, które po dodaniu sosu mieszają się ze sobą, tworząc bardzo smaczną kompozycję. O ciekawym smaku w dużej mierze decyduje dressing, czyli słodko-ostry sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek. Potrawa dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego czy lunch. Może też być podana z inną sałatką lub drobnymi przekąskami i pieczywem, na przykład chrupiącymi, lekko przyrumienionymi grzankami z bułki, bagietkami lub ciabattą albo własnoręcznie upieczonymi drożdżowymi bułeczkami z ciasta na pizzę.

Czas przygotowania: 10 minut (+ ok. 20–30 minut na ugotowanie buraków)
Ilość: miska średniej wielkości

Składniki:

  • 3 lub 4 czerwone buraki
  • opakowanie miksu sałat, rukoli lub szpinaku
  • ser kozi lub typu feta (jedno opakowanie)
  • garść orzechów włoskich
  • garść ziarenek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (lub innej)

Buraki wyszorować i gotować razem ze skórką, aż staną się miękkie. Można też upiec je w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu – wydłuży to jednak nasze przygotowanie przynajmniej o 20 minut. Po ugotowaniu buraki odstawić do ostygnięcia. W gumowych rękawiczkach ochronnych obrać je i pokroić w cienkie plastry lub drobne kawałeczki. Do miski przełożyć umyty szpinak, rukolę lub miks sałat, a następnie dodać buraki. Ser pokroić na niewielkie plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do miski. Ziarenka słonecznika i pokruszone kawałki orzechów włoskich podprażyć na patelni na niewielkim ogniu. Do małego naczynia (może być zakręcany słoik) nalać oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Dodać miód, musztardę, sól i pieprz. Całość wymieszać łyżką lub zakręcić słoik i wstrząsnąć parę razy, aż składniki się połączą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Dressing przelać do miski i dodać prażone orzechy ze słonecznikiem. Całość wymieszać i gotowe. Sałatkę można też podawać w innej formie, na przykład ułożyć składniki na półmisku w kolejności: sałata, szpinak lub rukola, następnie buraki z serem posypane orzechami i słonecznikiem, a na wierzch – sos.

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.