Domowe nachosy - karnawałowe przekąski

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 2/2019 |

dodane 10.01.2019 00:00

Czas wykonania: 15 minut + czas pieczenia. Ilość: miska nachosów.

Domowe nachosy - karnawałowe przekąski istockphoto Składniki: Ciasto:1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki ciepłej wody, 45 ml oliwy z oliwek (ok. 3–4 łyżek), płaska łyżeczka soli, przyprawy/zioła do posypania (chili, papryka słodka, kolendra). Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych (lub 4 pomidory świeże), 2 cebulki dymki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, szczypta cukru, soli, słodkiej papryki, pieprzu lub chili do smaku

Nachosy to chrupiąca przekąska meksykańska, u nas nieco mniej popularna niż sklepowe chipsy. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas spotkania z przyjaciółmi, ale też jako zdrowsza alternatywa do chrupania podczas wspólnego wieczoru filmowego. Ich smak zależy od tego, jakich przypraw użyjemy. Te pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze niż smażone na głębokim tłuszczu. Nachosy można podawać z różnego rodzaju dipami, pastami i sosami. Ciekawą opcją jest też wersja zapiekana na blaszce. Wystarczy posypać gotowe nachosy startym serem, przyprawami czy ziołami i zapiekać kilka minut w piekarniku.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy oliwę z oliwek i sól, a całość mieszamy widelcem. Na koniec, wyrabiając ciasto ręką, dodajemy ciepłej wody. Po zagnieceniu powinno być zwarte i plastyczne. Stolnicę lub blat podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienki placek. Nożem wycinamy niewielkie trójkąty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10–15 minut, aż się zarumienią.

Aby zrobić sos do nachosów, w niewielkim rondelku podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki razem z płynem lub drobno pokrojone i obrane wcześniej pomidory. Mieszamy, podgrzewając na niewielkim ogniu. Do tego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, cukier i przyprawy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z nachosami. Dobrze smakują też sos czosnkowy zrobiony na bazie gęstego jogurtu czy pasta z awokado, na którą przepis podawaliśmy wcześniej.

Smacznego: )

Tagi: