Bataty w ziołach

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 4/2019 |

publikacja 24.01.2019 00:00

Batat to inaczej wilec ziemniaczany, czyli po prostu słodki ziemniak.

Bataty w ziołach istockphoto

Pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Obecnie uprawiany głównie w strefie międzyzwrotnikowej, u nas ciągle jeszcze traktowany jak ciekawostka kulinarna. Zresztą nie wszyscy lubią jego słodkawy smak. A szkoda, bo bataty są zdrowe i można je przyrządzać na wiele sposobów. Odmian tej rośliny jest ponad 400, ale u nas chyba najbardziej popularne są te z żółtym lub pomarańczowym miąższem. Są one źródłem karotenoidów, włącznie z luteiną, która dobrze działa na nasz wzrok. Zawierają też sporo związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor i żelazo, oraz witamin (B, C, E). W porównaniu ze zwykłymi ziemniakami mają także nieco niższy indeks glikemiczny, co może być istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Z batatów można przygotować różne dania. Na próbę warto spróbować upieczonych cząstek batatów doprawionych ziołami, papryką, solą i pieprzem. Podane z sosem jogurtowym mogą być smaczną przekąską podczas wieczoru filmowego lub smacznym dodatkiem do dania głównego.

Czas przygotowania: 35 min

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy (tymianek, rozmaryn, słodka lub ostra papryka)

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty wyszorować, osuszyć i pokroić na cienkie cząstki lub słupki. Wrzucić je do miski, następnie posypać przyprawami, solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, dobrze wymieszać i wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piec ok. 20 minut. W razie potrzeby w połowie pieczenia obrócić bataty i piec dalej. Sprawdzić widelcem, czy są dobre. Można podawać z sosem zrobionym z gęstego jogurtu z dodatkiem zielonej cebulki, rzodkiewki, czosnku, soli i pieprzu .

Smacznego: )

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.