publikacja 07.03.2019 00:00
Jest daniem kojarzonym głównie z tradycyjną kuchnią węgierską.
istockphoto
Znane w wielu krajach europejskich, występuje w różnych ciekawych wariantach. Na Węgrzech jego podstawę stanowi mieszanka warzyw (papryka, pomidory, cebula), duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i podsmażanej na złoty kolor cebuli. Może być podawane jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryżu. We Francji podobna do leczo potrawa, ratatuj, ma dodatkowo w składzie cukinię i bakłażan oraz mnóstwo aromatycznych ziół. Jest to danie, które można przygotować tak, aby było zdrowe, bez dodatku tłuszczu, bogate w witaminy i smaczne. Można je podawać jako danie główne, z dodatkiem ryżu, kaszy, lub jako dodatek do mięsa.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
Wszystkie warzywa umyj, a cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobne piórka. Na suchej patelni zrumień na niewielkim ogniu ziarenka słonecznika i dyni. Potem odstaw je na bok. Cukinię, paprykę i bakłażan pokrój na niewielkie kawałki i zrumień bez tłuszczu, aż poczujesz ich zapach. Dodaj cebulę i czosnek, poczekaj, aż się nieznacznie podsmażą. Na koniec do mieszanki dołóż pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, chili i szczyptą ziół prowansalskich. Podduszaj wszystkie jarzyny na niewielkim ogniu przez parę minut. Na koniec dodaj świeżo poszatkowaną natkę pietruszki (około dwóch łyżek) i zamieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu czy kaszy (np. typu kuskus, pęczak lub gryczanej). Dobrze smakuje też ze świeżym pieczywem, którym można wybierać resztki sosu z talerza.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.