publikacja 14.03.2019 00:00
Jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Tam 23 lutego obchodzony jest nawet dzień chleba bananowego.
istockphoto
Ma bardzo ciekawy smak. Nie przypomina ani chleba, ani ciasta. Jest czymś pośrednim. Wilgotny, z wyraźną bananową nutą, nadaje się jako dodatek na śniadanie lub kolację. Pierwsza receptura, która pochodzi z 1933 roku, doczekała się dziś wielu wariantów. Podstawowy przepis można modyfikować według własnych pomysłów: dodawać orzechy, migdały, rodzynki i różne przyprawy korzenne. Plusem jest możliwość wykorzystania przejrzałych bananów z poczerniałą skórką, to one nadają aromat i słodki smak.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: średniej wielkości forma keksowa
Składniki:
Piekarnik nastawić na 180 stopni (termoobieg lub grzanie z góry i z dołu). W misce roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego rozgniecione widelcem, obrane ze skórki banany i rozpuszczone masło. Masę porządnie wymieszać, aż składniki dobrze się połączą. W masie mogą pozostać niewielkie grudki rozgniecionych bananów. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Przesiewać do miski przez sito, dalej mieszając. Średniej wielkości prostokątną formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 45–60 minut, aż się zrumieni. Chlebek nieco urośnie i może popękać z góry. Podawać pokrojony i ostudzony, z masłem lub innymi dodatkami.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.