Kwiaty na talerzu

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 18/2019 |

publikacja 02.05.2019 00:00

Można delektować się smakiem nie tylko owoców, kiełków i korzonków, ale także... kwiatów. Wiele z nich jest jadalnych.

Faszerowane kwiaty cukinii. Faszerowane kwiaty cukinii.

Zwyczaj jedzenia kwiatów i dodawania ich do potraw w naszej kuchni nie jest jeszcze bardzo popularny. A szkoda, bo wiele tych jadalnych rośnie w przydomowych ogródkach, parkach, na łąkach i w lasach. Mają różne walory odżywcze, a w potrawach potrafią zaskoczyć zarówno smakowo, jak i wizualnie. Choć czasem trudno się przełamać i zjeść kwitnące cudo z zapałem równie dużym jak sałatę.

Kwiaty są powszechnie wykorzystywane w kuchniach chińskiej, japońskiej, innych orientalnych i meksykańskiej. Najczęściej używane są do parzenia herbatek, jako dodatek do sosów, zup i sałatek, mogą służyć też do dekoracji deserów. Na naszym kontynencie jadalnych jest około 1500 gatunków kwiatów. Niektóre mają silne działanie antyoksydacyjne, wspomagają system immunologiczny i powstawanie neuronów, zawierają sporo witaminy C i kwasu L-askorbinowego. W przypadku zjadania kwiatów nie chodzi jednak w głównej mierze o zawartość pożytecznych dla naszego organizmu związków, lecz o odkrywanie nowych, zaskakujących smaków.

Jak przygotować?

Dostępne jest 17% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.