Szaszłyki z grilla

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 19/2019 |

publikacja 09.05.2019 00:00

Słoneczna pogoda w maju sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. To dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego.

Szaszłyki z grilla istockphoto

Potraw przygotowywanych w ten sposób jest mnóstwo. Choć najczęściej wybierane są kiełbaski czy karkówka w marynacie, warto dodać do grillowego menu nieco więcej warzyw. Dobrym rozwiązaniem są szaszłyki. Zrobione z różnego rodzaju mięsa, ryb czy innych dodatków, przypadną do gustu każdemu. Dodatkowym atutem jest dowolność składników i smaków. Szaszłyki można nabijać na specjalnie przygotowane do tego celu metalowe pręty lub drewniane patyczki jednorazowego użytku.

Czas przygotowania: 20 minut (bez marynowania i pieczenia)
Ilość: 5–6 szaszłyków

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (lub inne wybrane mięso)
  • 1 puszka ananasa
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta

Marynata:

  • 1 łyżeczka octu balsamico lub innego smakowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szczypty świeżego lub suszonego rozmarynu bądź innych ziół
  • 1 łyżeczka miodu

Przed przygotowaniem szaszłyków mięso należy pokroić w niewielkie kawałki i zostawić na co najmniej pół godziny w marynacie. Marynatę przygotowujemy, mieszając wszystkie składniki w misce lub innym naczyniu, w którym umieścimy mięso. Jeśli chcesz uzyskać nieco ostrzejszy smak, do marynaty można dodać odrobinę papryczki chili i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

W tym czasie kroimy paprykę (kawałki), cukinię i cebulę (w krążki). Odsączamy ananasa i kroimy go na kawałki (ananas może też być świeży). Następnie na przygotowane wcześniej patyczki nabijamy paprykę, cebulę, mięso, ananasa i cukinię (powtarzając ten schemat). Należy pamiętać o pozostawieniu z obu stron patyczka wolnego miejsca na obracanie szaszłyka przy pieczeniu.

Przed położeniem na ruszt szaszłyki można posmarować jeszcze resztą marynaty. Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia rozgrzania grilla. Najlepiej na bieżąco obserwować ruszt i opiekać szaszłyki z każdej strony. Do tego dania można wykorzystać także kawałki ryb, pokrojoną w plastry kukurydzę, boczek i inne dodatki.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.