Domowa musztarda z miodem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 26/2019 |

publikacja 27.06.2019 00:00

Wśród wielu sosów, dipów i innych dodatków do dań z grilla jednym z najbardziej lubianych i popularnych jest musztarda.

Domowa musztarda z miodem roman koszowski /foto gość

W jej skład wchodzą głównie zmielone lub całe (musztarda francuska) specjalnie zaprawione wcześniej ziarna gorczycy. W zależności od rodzaju smak musztardy może być bardziej lub mniej wyrazisty. Gorczyca pobudza ukrwienie, ma działanie antybakteryjne i przeciwpasożytnicze, stymuluje trawienie i niszczy wirusy. Smak domowej musztardy można komponować samemu dzięki rozmaitym dodatkom (chrzan, miód, przyprawy, octy smakowe). Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekt może znacznie odbiegać od tego, co kupujemy w sklepie.

Czas przygotowania: 10 minut  (bez moczenia w zaprawie)
Ilość: niewielki słoiczek

Składniki:

  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 3 łyżki żółtej gorczycy
  • 6 łyżek octu winnego (może też być jabłkowy lub inny smakowy)
  • 8–9 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu

Ziarna gorczycy mieszamy w naczyniu, zalewamy octem i 4 łyżkami wody. Zostawiamy na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu. Po 8–12 godzinach ziarenka powinny wchłonąć płyn. Napęczniałe miksujemy (np. blenderem) na gładką masę, dodajemy łyżeczkę miodu, soli i wody, tak aby konsystencja była odpowiednia. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tam przechowywana powinna wytrzymać 2 do 3 miesięcy. Zamiast miodu dodać można zmiksowany czosnek, papryczkę chili, chrzan, curry, suszoną śliwkę, koperek czy inne przyprawy. Za każdym razem otrzymamy inny, ciekawy smak. Łagodniejsza jest gorczyca jasna, czarna jest bardziej gorzkawa i ostrzejsza. Miksowanie nie jest konieczne. Jeśli lubimy musztardę z całych ziarenek, wystarczy ją doprawić przyprawami i umieścić w słoiku. Konsystencja, smak i kolor zależą od nas. Można eksperymentować.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.