publikacja 11.07.2019 00:00
Herbatniki to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.
roman koszowski /foto gość
Są nieskomplikowane, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Te zwykle ciasteczka przygotowane z dodatkiem lawendowego aromatu są tak dobre, że blacha świeżo upieczonych pyszności znika w mgnieniu oka. Bazę przepisu stanowią kruche ciasteczka bez dodatku proszku do pieczenia. Inspiracją do przygotowania tego wypieku były ciasteczka, którymi poczęstował mnie mistrz łączenia niecodziennych smaków – Dariusz Garbulowski. Do wypieku można użyć świeżo zebranych lub suszonych kwiatów lawendy. Sezon na tę roślinę właśnie trwa, więc polecam spróbować.
Czas: 15 minut + ok. 15 min pieczenia
Ilość: blacha ciasteczek
Składniki:
Włącz piekarnik na 180 stopni (termoobieg lub góra–dół). Do miski przełóż bardzo miękkie masło. Dodaj cukier, przesypaną przez sito mąkę, sól, orzechy włoskie i jajko. Na koniec wsyp skórkę z cytryny i lawendowe kwiaty (lawendę najłatwiej obierać od dołu. Jeśli trafią się jakieś większe fragmenty kwiatów, trzeba je poszatkować nożem lub rozdrobnić w palcach). Całość zagniataj tak, aby składniki dokładnie się wymieszały. Jeśli ciasta nie da się uformować w kulkę, podsyp je mąką i jeszcze raz zagnieć. Następnie formuj niewielkie krążki, grube na ok. 1 cm, i układaj je na blaszce. Pamiętaj o pozostawieniu ok. 2 cm odstępu – ciastka urosną i rozleją się w trakcie pieczenia na boki. Włóż blachę do piekarnika na ok. 15 minut, do uzyskania złotego koloru wypieku. Kwiaty lawendy po upieczeniu trochę zmienią smak i nadadzą ciasteczkom przyjemny, ziołowy aromat, który na szczęście nie przypomina sztucznych zapachów dodawanych do niektórych kosmetyków czy środków owadobójczych. Wypiek można podawać z cytrynowym lukrem. Herbatniki nie powinny być za bardzo spieczone, ponieważ staną się twarde. Przechowuj je w szczelnym pudełku.
Smacznego :)
Dostępne jest 31% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.