Sól ziołowa

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 29/2019 |

publikacja 18.07.2019 00:00

Smak i zapach tej aromatycznej mieszanki komponujemy sami – wszystko zależy od ziół, jakie wybierzemy.

Sól ziołowa henryk przondziono /foto gość

Sól tę wykorzystywać można do doprawiania różnych potraw: pieczonych w piekarniku ziemniaków, marynat do mięs, sałatek czy past. Na takiej samej zasadzie, lecz z dodatkiem innych ziół, przygotujemy też sól do kąpieli. Lawenda, suszone płatki róży, zmielone goździki czy rozdrobnione igiełki sosnowe (z niewielką ilością olejków eterycznych) to składniki, z których stworzymy ten pięknie pachnący dodatek do kąpieli. Suszone kwiaty lawendy czy przekrojone na pół laski wanilii wymieszane z cukrem stworzą natomiast aromatyczny cukier, dobry do wypieków. Sól ziołową, do kąpieli i cukier należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Czas przygotowania: 15 min
Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 1 szklanka soli
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka pietruszki

Opcjonalnie można dodać też:

  • 1 łyżeczkę papryczki chili
  • 1 łyżkę suszonego czosnku
  • 1 łyżkę nasion kopru
  • 1 łyżkę nasion pokrzywy
  • 1 łyżkę suszonej natki selera
  • 1 łyżkę nasion lubczyku

Sól ziołową można przygotować na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na wysuszeniu ziół w ciemnym, przewiewnym miejscu, zmieleniu ich w malakserze i wymieszaniu z solą. Jeśli sól jest gruboziarnista, można ją zmielić razem z ziołami. Drugim rozwiązaniem jest wymieszanie świeżych ziół z solą i zmielenie całości w malakserze. Gotową przyprawę należy wyłożyć na blaszkę lub tacę, przesuszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku. Obydwa sposoby można wykorzystać do przygotowania soli do kąpieli czy aromatyzowanego cukru. Mieszając cukier lawendowy i oliwę z oliwek, otrzymamy ponadto przyjemny i naturalny peeling do ciała.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.