Słodkie przysmaki na zimę

Anna Leszczyńska-Rożek

Gość Niedzielny 35/2019 |

publikacja 29.08.2019 00:00

Wekowanie, konfitury i kiszonki znowu są modne. Jak zrobić domowe przysmaki, aby przetrwały zimę?

Słodkie przysmaki na zimę istockphoto

Domowa spiżarnia pełna smakołyków to nie tylko powód do dumy i satysfakcji, ale też gwarancja zdrowia. Robiąc je, masz świadomość, co jest w środku. Przygotowywane bez zbędnych konserwantów i ulepszaczy na pewno będą bardziej wartościowe dla organizmu niż te ze sklepowej półki. Ponadto można próbować nowych smaków, wymieniać się przepisami, nowszymi i tymi z długą tradycją. Tworzyć własne kompozycje i czerpać z kuchni innych krajów. W kuchni polskiej znanych jest parę sposobów na przechowywanie żywności. Które z nich są u nas najbardziej popularne i czym się wyróżniają?

Zamiast cukru żelującego

Dżemy i powidła to chyba najbardziej lubiane i popularne przetwory. Tego typu przetwarzanie owoców polega głównie na odparowaniu wody, a co się z tym wiąże – zagęszczaniu. Jedną z metod utrwalenia przetworów jest dodawanie dużej ilości cukru (nawet do 70 proc. wagi owoców) i długie podgrzewanie. Powoduje to, że przetwory są wysokoenergetyczne i pozbawione większości witamin. Gęste i z mniejszą ilością cukru można zrobić z owoców zawierających więcej pektyn (kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, pigwa).

Dostępne jest 24% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.