publikacja 17.10.2019 00:00
Popularne u nas kiszenie ogórków czy kapusty dalej jest na czasie. Dobrze sprawdza się w czasie jesiennych i zimowych zawieruch, kiedy nasz organizm domaga się witaminy C.
ISTOCKPHOTO
Okazuje się jednak, że prawdziwym zaskoczeniem smakowym są kiszonki wielowarzywne. Przechowywane w dużym naczyniu kamionkowym lub w słoikach są nie tylko naturalnym i smacznym dodatkiem do dań obiadowych, ale też przekąską, którą można bezkarnie chrupać o każdej porze dnia. Zresztą nie tylko warzywa zaskakują smakiem i możliwościami zestawiania ich w daniach. Ostatnio próbowałam kiszonych cytryn w ostrym sosie chili, kiszonych jabłek, a nawet awokado. Cytryny i awokado to bardzo popularne kiszonki w południowych Indiach. Przygodę z nimi warto jednak zacząć od naszych rodzimych warzyw.
Czas przygotowania: 30 min + czas kiszenia
Ilość: ok. 5-litrowy słój
Składniki:
Wszystkie jarzyny umyć. W rzodkiewkach obciąć „wąsy” i zielone nasadki naciowe, kalafior podzielić na niewielkie różyczki (mniej więcej wielkości rzodkiewek). Kalarepę obrać, a następnie pokroić w plastry, słupki lub półksiężyce. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przemieszać i ułożyć ciasno w słoju lub w kamionce. Jarzyny poprzekładać przyprawami, czosnkiem, obranym i pokrojonym w słupki chrzanem, koprem. W garnku zagotować solankę z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i listków laurowych (w proporcjach: na 1 l wody – 1,5 łyżki soli). Przestudzoną nieco solanką z przyprawami zalać warzywa, poczekać, aż ostygnie, zakryć pokrywką, tak aby drobne owady nie dostały się do środka. Warzywa powinny być całkowicie przykryte solanką. Jeśli wypływają na wierzch, dobrze jest z góry obciążyć je niewielkim talerzykiem lub specjalnym kamieniem do kiszonek. Jeśli temperatura jest odpowiednia, już po tygodniu możemy próbować jarzyn. Na początku małosolne, z czasem będą nabierać kwaskowatego, charakterystycznego dla kiszonek smaku. Smacznego :)
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.