Zawijany makowiec

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 50/2019 |

publikacja 12.12.2019 00:00

Słodkie przysmaki z makiem to potrawy, które najczęściej pojawiają się na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.

Zawijany makowiec ISTOCKPHOTO

W zależności od tradycji i regionu popularne są kluski z makiem, pierogi, łamańce, makiełki czy śląskie makówki. W tym regionie mak występuje zresztą częściej jako masa w śląskim kołoczu, zjadanym ze smakiem nie tylko od święta. Ten przepis jest dość prosty, a ciasto drożdżowe chyba najbardziej pasuje do zwijanej rolady, choć można spróbować też ciasta krucho-drożdżowego. Polany słodkim lukrem i posypany bakaliami smakuje wybornie. Na dodatek jeśli ciasto dobrze wyrośnie i nie zużyjesz całego na makowiec, możesz rozwałkowany placek posypać obficie cynamonem, rodzynkami, cukrem i zawinąć jak makowiec. Dzięki temu upieczesz dodatkowo aromatyczną drożdżówkę z cynamonem.

Czas przygotowania: około 2 godzin
Ilość: 1 duże ciasto lub 2 mniejsze

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Masa makowa:

  • 1/2 kg niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 białka

Mak sparz wrzątkiem, odcedź i odstaw do wystudzenia. Mleko rozrób z drożdżami i odrobiną cukru. W rondelku rozpuść masło, wystudź. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, cukier wanilinowy, żółtka i drożdże z mlekiem. Wyrabiaj ręką, podlewając roztopionym masłem, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Możesz dla ułatwienia trochę podsypywać mąką. Ciasto odłóż pod przykryciem (ściereczka) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno 3-krotnie powiększyć objętość). Wcześniej namoczony mak zmiel w maszynce (może być do mięsa) dwa razy (można to zrobić w niektórych piekarniach lub kupić już zmielony mak). Mak przełóż do rondla i na niewielkim ogniu podsmażaj z dodatkiem masła, miodu, cukru i bakalii. Dopraw tak, aby nie był zbyt słodki. Kiedy masa jest dość gęsta, ostudź ją. W tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki placek. Ubij na sztywną pianę białka i dodaj, delikatnie mieszając, do ostudzonej masy makowej. Na placku delikatnie rozkładaj masę, zostawiając z jednej strony wolny brzeg. Zawiń ciasto tak, aby łączenie było pod spodem. Przełóż do długiej keksowej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch posmaruj mlekiem i piecz w 180 stopniach C ok. 30–40 minut. Udekoruj białym cytrynowym lukrem z posypką z kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.