Kruche ciasteczka serowe

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 02/2020 |

publikacja 09.01.2020 00:00

Chrupiące wytrawne ciasteczka to dobry zamiennik niezdrowych czipsów, które są dość popularną przekąską podczas spotkań towarzyskich.

Kruche ciasteczka serowe ISTOCKPHOTO

Chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu, są na pewno bardziej efektowne. Mają delikatnie serowy smak, a inne aromatyczne dodatki można dodawać do kolejnych porcji ciasta. Podaję przepis z dodatkiem ziół prowansalskich, w których miejsce można użyć drobno pokrojonych suszonych pomidorów lub oliwek, czosnku, przetartego na tarce lub przeciśniętego przez praskę, albo różnego rodzaju ziół (papryka ostra lub wędzona, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, kminek, kolendra, czarnuszka). Dzięki zróżnicowanym dodatkom każda porcja ciasteczek będzie inna w smaku (a może też być w innym kształcie).

Czas przygotowania: około 45 minut do godziny
Ilość: około 2 blach

Składniki:

  • 200 g parmezanu (można zastąpić go innym twardym aromatycznym serem)
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych dodatków

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze (bądź w urządzeniu typu thermomix) i przełożyć na stolnicę lub do miski. Masło w temperaturze pokojowej rozdrobnić w palcach na kawałeczki i dodać do sera. Do tego dosypać przesianą przez sito mąkę, dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie lub inny wybrany dodatek. Ciasto zagnieść rękami i odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość nie większą niż 0,5 cm. Foremkami, radełkiem lub nożem wycinać wybrane kształty i układać ciastka w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10–15 minut aż do momentu, kiedy się zrumienią. Można przechowywać je kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.