publikacja 30.01.2020 00:00
To jeden z najpopularniejszych przysmaków w Hiszpanii, jedzony najchętniej z rana na śniadanie jako słodka przekąska do kawy.
ISTOCKPHOTO
Mają kształt cienkich lub zawiniętych karbowanych wężyków. Smaży się je, podobnie jak pączki, w głębokim oleju. Te idealne powinny mieć zrumieniony, chrupiący wierzch i miękki, delikatny środek. Jeszcze lepiej smakują obtoczone w cukrze z cynamonem, maczane w płynnej czekoladzie. Choć te słodkie ciasteczka są mocno kaloryczne i nie sprzyjają diecie wyszczuplającej, od czasu do czasu można spróbować tego przysmaku. Jest pyszny!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: ok. 20–25 sztuk
Składniki:
Do obtoczenia:
Czekoladowy sos:
W rondelku na małym ogniu zagrzać wodę z dodatkiem masła. Kiedy masło się roztopi, dodawać mąkę, energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka i tworzy jednolitą, gładką i bardzo gęstą masę. Kiedy ostygnie, dodawać, cały czas mieszając (ręcznie lub mikserem) jajka i sól. Następnie ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Ponieważ ciasto jest gęste, foliowy lub papierowy rękaw może się rozerwać.
Na patelni lub w płaskim garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz (olej lub smalec), wystarczy ok. 2–3 cm na dnie garnka. Wyciskać podłużne kształty i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po odsączeniu z tłuszczu churrosy obtaczać na spodeczku z wymieszanym cukrem i cynamonem. Aby zrobić sos czekoladowy, w osobnym garnuszku rozpuścić w kąpieli wodnej pół gorzkiej i pół mlecznej czekolady. Zamiennie można użyć gotowej polewy czekoladowej do ciast lub nutelli.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.