Pasta kanapkowa

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 10/2020 |

publikacja 05.03.2020 00:00

Kiedy jest nieco więcej czasu z rana, warto zjeść porządne śniadanie. To dobra baza na cały dzień.

Pasta kanapkowa ISTOCKPHOTO

Zamiast szybkich kanapek albo owsianki można od czasu do czasu przygotować coś innego. Dobrym pretekstem do tego jest wolny od pracy dzień. Takie odświętne śniadanie może się składać z jajek sadzonych (smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu), kawałka wędzonego łososia i kromki ciemnego pieczywa z pyszną pastą kanapkową z awokado. Można ją przyrządzić w domu z dodatkiem (opisywanych wcześniej przeze mnie) kiełków. Jest smaczna i nieco inna niż gotowe produkty kupowane na co dzień w pobliskim sklepie.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: niewielka miseczka pasty

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 serek śmietankowy
  • 3 łyżki kiełków pora, rzeżuchy lub rzodkiewki (można zastąpić 1 cebulą)
  • 1 limonka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Kiedy już jajka wbijemy na patelnię i będziemy je smażyć na małym ogniu, jest czas, aby przygotować pastę na kanapki. Przekrój na pół dojrzałe awokado. Wyjmij pestkę i dużą łyżką wybierz miąższ do miski. Widelcem rozgnieć go na jednolitą masę. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj z awokado, dodając sok wyciśnięty z limonki. Następnie dodawaj poszatkowane drobno kiełki lub cebulę i listki bazylii. Całość wymieszaj, dobrze doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawaj na pieczywie (najlepiej ciemnym) z innymi dodatkami. Dobrym zestawem będą jajka sadzone i wędzony łosoś lub inna ryba (np. makrela). Pastę można też przygotować nieco wcześniej i schłodzić ją w lodówce przed podaniem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.