Patrz pod nogi, część druga

Aleksandra Pietryga

publikacja 19.05.2020 01:00

Zbieraj chwasty i przygotuj z nich pyszne potrawy!

Wybierasz się na spacer? Zbieraj chwasty. Pokrzywa, podagrycznik, mlecz, krwawnik to niechciani i niedoceniani goście naszych przydomowych ogródków. A można wykorzystać je na tyle sposobów. Zobacz sam.

Patrz pod nogi, część druga   pixabay

Wiosenny klops

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 szklanki pokrzyw
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • po 1 łyżce szczypiorku, natki pietruszki i mleczu
  • przyprawy do smaku

Pokrzywy sparzyć, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić. Mięso połączyć z pokrzywą, cebulą i czosnkiem. Doprawić. Dodać namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko i zieleninę. Wyrobić. Włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni.

Przepis na zupę z pokrzyw na następnej stronie:

Patrz pod nogi, część druga   pixabay

Zupa pokrzywowa

  • 50 dag młodych pokrzyw
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 5 dag bekonu
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 dag ostrego sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Bekon drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać mąkę i mieszając przyrządzić rumianą zasmażkę. Wywarem z warzyw zalać zasmażkę i zagotować. Doda posiekane pokrzywy i gotować 10 minut. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną żółtym serem albo z jajkiem i grzankami.

Pasta z mleczu i twarogu na następnej stronie:

Patrz pod nogi, część druga   pixabay

Pasta z mleczu i twarogu:

  • 1/2 szklanki posiekanych listków mleczu
  • 1/2 szklanki twarogu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki utrzeć na gęstą, jednolitą pastę. Podawać na kanapkach.

Sałatka z chwastów na następnej stronie:

Patrz pod nogi, część druga   pixabay

Sałatka z chwastów:

  • mieszanka sałat
  • 2 pomidory malinowe
  • pęczek rzodkiewek
  • szklanka mieszanych chwastów (mlecze, pokrzywy, babki, bluszczyk kurdybanku)
  • garść stokrotek bez łodyżek
  • 3 łyżki sosu winegret
  • przyprawy

Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Zalać sosem. Smacznego.

Zupa wiosenna na następnej stronie:

Patrz pod nogi, część druga   Aleksandra Pietryga /Foto Gość

Zupa wiosenna:

  • 6 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 młode cebulki
  • 3 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka posiekanej pokrzywy i mleczu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Cebulki i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Ziemniaki i 1 marchewkę pokroić w kostkę, 2 marchewkę pokroić w cienkie paski. Pokrojone w kostkę warzywa dodać do cebuli i czosnku, podsmażyć 10 minut. Zalać wodą, przyprawić i gotować do miękkości. Dodać zieleninę. Gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować na krem. Pokrojoną w paski marchewkę obsmażyć na oliwie. Zupę podawać z tartym żółtym serem, udekorowaną paskami marchewki.

Patrz pod nogi, część druga   Aleksandra Pietryga /Foto Gość