GOSC.PL |
publikacja 19.05.2020 01:00
Zbieraj chwasty i przygotuj z nich pyszne potrawy!
Wybierasz się na spacer? Zbieraj chwasty. Pokrzywa, podagrycznik, mlecz, krwawnik to niechciani i niedoceniani goście naszych przydomowych ogródków. A można wykorzystać je na tyle sposobów. Zobacz sam.
Wiosenny klops
Pokrzywy sparzyć, osączyć i posiekać. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić. Mięso połączyć z pokrzywą, cebulą i czosnkiem. Doprawić. Dodać namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko i zieleninę. Wyrobić. Włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni.
Przepis na zupę z pokrzyw na następnej stronie:
Zupa pokrzywowa
Bekon drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać mąkę i mieszając przyrządzić rumianą zasmażkę. Wywarem z warzyw zalać zasmażkę i zagotować. Doda posiekane pokrzywy i gotować 10 minut. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku. Zupę podawać posypaną żółtym serem albo z jajkiem i grzankami.
Pasta z mleczu i twarogu na następnej stronie:
Pasta z mleczu i twarogu:
Wszystkie składniki utrzeć na gęstą, jednolitą pastę. Podawać na kanapkach.
Sałatka z chwastów na następnej stronie:
Sałatka z chwastów:
Wszystkie składniki pokroić i wymieszać. Zalać sosem. Smacznego.
Zupa wiosenna na następnej stronie:
Zupa wiosenna:
Cebulki i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie. Ziemniaki i 1 marchewkę pokroić w kostkę, 2 marchewkę pokroić w cienkie paski. Pokrojone w kostkę warzywa dodać do cebuli i czosnku, podsmażyć 10 minut. Zalać wodą, przyprawić i gotować do miękkości. Dodać zieleninę. Gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować na krem. Pokrojoną w paski marchewkę obsmażyć na oliwie. Zupę podawać z tartym żółtym serem, udekorowaną paskami marchewki.