publikacja 02.07.2020 19:49
Letnie sałatki mają tę wielką zaletę, że o tej porze roku możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce lub przynieśliśmy z ogródka.
ISTOCKPHOTO
Przypadkowe połączenia często zaskakują smakiem i pozwalają odkrywać nowe ciekawe zestawienia. Tak było też w przypadku sałatki składającej się z dość typowych składników, takich jak miks sałat, ogórek zielony, ser pleśniowy (typu lazur) lub feta. W standardowej wersji dodaje się do tego pomidorki koktajlowe, oliwę i sałatka gotowa. A jeśli zamiast ogórka dodamy nieco bardziej pikantnej w smaku kalarepy, a pomidory zastąpimy owocami leśnymi? Jagody, maliny czy jeżyny dodadzą jej ciekawego, lekko słodkiego smaku, co w zestawieniu z octem balsamicznym, kalarepą i świeżo zmielonym pieprzem przyniesie ciekawy efekt. Plus jeszcze jeden składnik, przyjemnie chrupiący, który dodatkowo urozmaici sałatkę.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 1 średniej wielkości miska
Składniki:
Sałatę umyć i wysuszyć. Ser pleśniowy (może być wyrazisty w smaku ser kozi) pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę i umieścić w misce. Owoce umyć i osuszyć na sitku. Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika lub dyni i wsypać je do sera. Kalarepę umyć, obrać i pokroić w drobne kawałki, wsypać je do miski razem z sałatami i owocami. Dodać pokruszone orzechy włoskie, a następnie delikatnie wymieszać całość. Polać sosem (ocet balsamiczny z oliwą i miodem), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość jeszcze raz dobrze wymieszać. Podawać do dań z grilla lub z dodatkiem bagietki czy grzanek.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.