Buraczkowy krem z kokosową nutką

Anna Leszczyńsk-Rożek

GN 41/2020 |

publikacja 08.10.2020 00:00

Sezon na jesienne warzywa trwa. Wśród nich chyba jednym z najbardziej popularnych w naszej kuchni jest burak.

Buraczkowy krem z kokosową nutką iSTOCKPHOTO

Tarte buraczki jako przystawka do obiadu, ćwikła z chrzanem czy barszcz to dania najczęściej pojawiające się na naszych stołach, ale jest jeszcze mnóstwo innych ciekawych propozycji wykorzystania tej pożytecznej dla naszego organizmu bulwy. Buraki można kisić, robić z nich sok, piec w piekarniku i podawać z serem kozim, rukolą i orzechami jak carpaccio czy blendować na pożywne pasty. Bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie: ma działanie uodparniające, krwiotwórcze, obniżające ciśnienie krwi i wzmacniające. Pyszna i oryginalna zupa krem z dodatkiem mleczka kokosowego jest kolejną propozycją wykorzystania tego warzywa, a jej różowy kolor i kremowa konsystencja zachęcą do zjedzenia nawet najbardziej wybrednych.

Czas przygotowania: 35 min
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 5 średnich buraków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu (może być kokosowy)
  • puszka mleczka kokosowego (165–200 ml)
  • świeża kolendra do posypania kremu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Buraki wyszorować, obrać (najlepiej w gumowych rękawiczkach) i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać, pokroić drobno i podsmażyć na małym ogniu w garnku do zeszklenia. Dodać buraczki i mieszając, jeszcze chwilę podsmażać. Następnie dolać wody, tak aby na 1–2 cm przykryła zawartość garnka. Gotować, aż buraczki zmiękną. Następnie całość zblendować na gładki krem. Gotując dalej na niewielkim ogniu, dodać mleczka kokosowego, zamieszać, a następnie doprawić. Zupa powinna mieć lekko słodkawy, delikatny smak z wyczuwalną nutką kokosa. Jeśli jest zbyt mdła, można dodać jeszcze świeżo mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypać zupę świeżo poszatkowaną kolendrą. Podawać z grzankami, pokruszonymi orzechami lub posypaną wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.