W poszukiwaniu zaginionych smaków

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 48/2020 |

publikacja 26.11.2020 00:00

Historia książki kucharskiej, zaginionej, jak jej autorka, w trakcie wojennej zawieruchy, jest niezwykła. Jak smakowały potrawy Fani Lewando, popularnej niegdyś w Wilnie restauratorki i założycielki szkoły dla pań domu?

Fania Lewando – restauratorka, która w okresie międzywojennym propagowała jarską kuchnię. wikipedia Fania Lewando – restauratorka, która w okresie międzywojennym propagowała jarską kuchnię.

Pchle targi mają to do siebie, że pozwalają odbyć podróż w przeszłość, a poza tym można na nich podziwiać, a czasem także kupić unikatowe przedmioty. W przypadku jednej książki kucharskiej, odnalezionej na angielskim jarmarku staroci, wraz z przepisami ocalało wiele smaków popularnych niegdyś w przedwojennej Polsce. Dzięki niej odkurzona została też historia zdolnej i przedsiębiorczej kobiety, która zaginęła bez wieści podczas II wojny światowej.

Nowe trendy i tradycja

Dziś pewnie byłaby bardzo popularną vlogerką na YouTubie albo gwiazdą telewizyjnych kulinarnych show. W tamtych czasach jej restauracja „Dietojarska jadłodajnia” była niezwykle popularna wśród zagranicznych turystów i lokalnej bohemy. W ocalałej księdze gości przeczytać można pełne uznania wpisy samego Marca Chagalla. Restauracja serwowała koszerne dania jarskie, przygotowywane przez Fanię Lewando.

Dostępne jest 19% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.