Zielone ciasteczka herbaciane

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 4/2021 |

publikacja 28.01.2021 00:00

Już tradycyjna medycyna chińska zwracała uwagę na korzyści płynące ze spożywania matchy, a badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach potwierdzają jej zbawienny wpływ na zdrowie.

Zielone ciasteczka herbaciane istockphoto

Jak pisałam na sąsiedniej stronie, matchę można wykorzystywać nie tylko do parzenia smacznego naparu, ale stosować ją też jako dodatek do potraw. Z rana w koktajlach czy owocowo-warzywnych smoothie będzie naturalnym energetyzującym i zdrowym składnikiem. Może też nadać jaskrawozielony kolor kremom, sernikom czy ciastkom. W podobny sposób zabarwi wszelkie polewy, sosy, glazury i lukry. Aby uzyskać zadowalający efekt, przy wyborze matchy musimy kierować się jej kolorem – im bardziej intensywnie zielony jest herbaciany proszek, tym lepiej. W sprzedaży są herbaty matcha przeznaczone specjalnie do celów kulinarnych, co ma przełożenie na cenę (są tańsze niż dobrej jakości herbaty do picia). Serniki, polewy i ciasteczka z dodatkiem matchy mają charakterystycznie ziołowy posmak. Warto spróbować.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 35 sztuk

Składniki:

  • 125 g masła
  • 2,5 g herbaty matcha (ok. 2 małych łyżeczek)
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mleka w proszku
  • szczypta soli
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Miękkie masło pokrojone w drobne kawałki ucieramy mikserem w misce z cukrem pudrem. Kiedy masa stanie się puszysta i jasna, przesiewamy przez sito mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dodajemy mleko w proszku, sól i przesianą przez sitko herbatę. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem, tak aby powstała gęsta, jednolicie zielona masa. Następnie ciasto zawinięte w folię lub worek wstawiamy na kilkanaście minut do zamrażalnika i czekamy aż trochę stwardnieje. Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Z ciasta formujemy nieduże (wielkości włoskiego orzecha) spłaszczone kulki lub inne kształty (mogą to być podłużne makaroniki). Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Każde ciasteczko zamaczamy do połowy i odkładamy na papier lub kratkę do zastygnięcia czekoladowej polewy. Ciastka można przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku lub puszce.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.