Schäufele i kacapoły

Marta Woynarowska

publikacja 29.01.2021 16:36

To dania charakterystyczne dla kuchni frankońskiej oraz podkarpackiej, który zajęli się uczniowie tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum.

Schäufele i kacapoły Archiwum szkoły Niemieccy gimnazjaliści podczas praktycznych zajęć w kuchni.

Ich tajniki w ramach projektu „Kuchnia jak życie - podróż do Frankonii i na Podkarpacie”, realizowanego z programu Erasmus+, zgłębiają uczniowie Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu oraz ich rówieśnicy z Deutschhaus-Gymnasium w Würzburgu.

- Realizowaliśmy już różne projekty, ale ten jest zdecydowanie inny, bo zajmujemy się kuchnią. Jego celem jest uświadomienie młodzieży, jak ważną rolę odgrywa tradycyjna kuchnia w podtrzymywaniu i kreowaniu świadomości lokalnej społeczności, podtrzymywania zwyczajów i przynależności do konkretnego regionu - mówi Luiza Majcher, nauczyciel w tarnobrzeskim LO i opiekun projektu. - Niestety pandemia i wynikające z niej restrykcje mocno nam utrudniają realizację projektu, tak jak został zaplanowany. Nie mogliśmy zorganizować warsztatów w kuchni z udziałem zawodowego kucharza, ponadto nie doszło do wyjazdów młodzieży - naszej do Frankonii i niemieckiej do nas na Podkarpacie. Nie tracimy jednak nadziei, że jednak chociaż raz zdołamy odwiedzić naszych partnerów w Niemczech. Gimnazjalistom z Würzburgu natomiast udało się dwukrotnie uczestniczyć w zajęciach kulinarnych, podczas których pod okiem kucharza przygotowywali swoje regionalne dania. My przygotowaliśmy przepisy na kilka potraw lasowiackich oraz z typowych dla obszaru Bieszczadów. Przetłumaczyliśmy je na język angielski i udostępniliśmy na platformie eTwinning, na której pracujemy, gdyż jak wspomniałam, projekt nie może być realizowany normalnie.

Schäufele i kacapoły   Archiwum szkoły Młodzież polska przygotowywała potrawy w swoich domach.

Głównym celem projektu - oprócz pogłębiania znajomości języka angielskiego i swobodnego posługiwania się nim - jest opracowanie i wydanie książki kucharskiej zawierającej potrawy nie tylko tradycyjne dla kuchni obu regionów, ale przede wszystkim nowe receptury crossoverowe opracowane przez uczestników w oparciu o połączenie przepisów frankońskich i podkarpackich.

Schäufele i kacapoły   Archiwum szkoły Ważna jest estetyka podania potraw.

Dotychczas młodzieży udało się stworzyć logo projektu, wyszukać przepisy regionalne i przetłumaczyć je na język angielski, przygotować filmów instruktażowe na temat sposobu wykonania wybranej potrawy. Odbyły się także videokonferencje z kucharzami, w trakcie których uczniowie mieli możliwość wysłuchać wykładów na temat zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, tworzenia potraw crossoverowych, a także estetyki dania i sposobu jego podania.

Obecnie zaś pracują nad przygotowaniem w grupach narodowych po sześć zestawów menu, tak by każde danie zawierało elementy typowe dla Podkarpacia i Frankonii.

- Na platformie spotkaliśmy się z naszymi koleżankami i kolegami z Niemiec. Wymieniliśmy informacje na temat siebie, co lubi, co nas interesuje. Obecnie będziemy gotować potrawy - każdy ze swoim niemieckim partnerem. Stałe kontakty pozwalają nam poznać kulturę, tradycje i obyczaje Frankonii - mówi Amelia, uczennica II klasy.

- Z pewnością wielką zaletą projektu jest możliwość rozmowy z koleżankami i kolegami z Würzburga, w ten sposób bowiem najłatwiej można poznać mentalność danej społeczności, ale nie mniejsze znaczenie ma również szlifowanie języka angielskiego. Naturalnie bardzo liczymy na to, że jednak uda się nam pojechać do Niemiec, bo jednak kontakt na żywo i możliwość zobaczenia i zwiedzenia danego miejsca to zupełnie co innego niż tylko rozmowy wirtualne - dodaje Marta, również uczennica klasy II.

Schäufele i kacapoły   Archiwum szkoły Młodzież doskonale się przy okazji bawi.

Dyrektor tarnobrzeskiego liceum, będący koordynatorem projektu, zaznacza, że jest to kolejny projekt realizowany wspólnie z Deutschhaus-Gymnasium oraz Fundacją Europafels.

- Dzięki naszej współpracy powstało sporo projektów. Jej efektem są m.in. tablica upamiętniająca znanego tarnobrzeskiego malarza Mariana Ruzamskiego, umieszczona w centrum miasta, czy foldery informacyjne w języku niemieckim o naszym mieście (w Muzeum Historycznym Miasta Tarnobrzega) i w wersji polskiej poświęcone Würzburgowi, przeznaczone dla turystów z Polski, odwiedzających to miasto - informuje Tomasz Stróż. - Nasze projekty były doceniane jako przykład dobrych praktyk, otrzymywały także narodową oraz europejską odznakę jakości.

Schäufele i kacapoły   Marta Woynarowska /Foto Gość Część tarnobrzeskich uczestników projektu wraz z jego koordynatorami.

Projekt „Kuchnia jak życie - podróż do Frankonii i na Podkarpacie” mają zakończyć wizyty młodzieży w Niemczech oraz Polsce, w trakcie których zorganizują imprezy charytatywne z serwowaniem potraw, przygotowanych w oparciu o przepisy opracowane przez uczniów i zawarte w książce kucharskiej ich autorstwa. Zamknięcie projektu przewidziane jest na 31 stycznia 2022 roku.

Schäufele i kacapoły   Archiwum szkoły I bardzo polskie danie - uszka z barszczem.

Część wybranych przepisów regionalnych Podkarpacia

  • Lasowiacka baba ziemniaczana
  • Bób z pstrągiem
  • Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem
  • Amoniaczki
  • Proziaki
  • Pierogi ze słodkim serem
  • Baranina w warzywach
  • Ryziok
  • Podkarpacka karkówka pieczona
  • Hreczanyki
  • Kacapoły z serem
  • Fuczki
Schäufele i kacapoły   Archiwum szkoły Jedno z dań kuchni frankońskiej.

Niektóre wybrane przepisy regionalne Frankonii

  • Sałatka śledziowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa Silvaner
  • Kremowa zupa szparagowa
  • Zupa z wątróbki
  • Zupa z zielonego orkiszu
  • Schäufele z kapustą włoską i pierogami
  • Gotowana wołowina z sosem chrzanowym i gotowanymi ziemniakami
  • Pieczona dziczyzna z czerwoną kapustą, żurawiną i knedlami
  • Frytki mięsne z warzywami ziemniaczanymi
  • Pierogi Carthäuser z sosem z pianki winnej