Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 20/2021 |

publikacja 20.05.2021 00:00

Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.

Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem istockphoto

Dobrze komponują się ze świeżymi poszatkowanymi ziołami (bazylią, estragonem, rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, miętą), kwaśno-słodkimi sosami i ostrymi przyprawami. Miłośników tych sezonowych owoców zachęcam do eksperymentowania i dodawania ich do lekkich potraw towarzyszących biesiadom grillowym. Osoby dbające o sylwetkę mogą dorzucać truskawki nie tylko do koktajli, smoothie czy deserów, ale i do sałatek. Przy takiej okazji warto zwrócić uwagę na odmianę (bardziej kwaśną lub słodką). W zależności od tego, jaki smak wybierzemy, kontrast w wytrawnej sałatce z przyprawami i grillowanym mięsem będzie mniej lub bardziej intensywny.

Czas przygotowania: 35 min + 20 min marynowania
Ilość: 3–4 porcje

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g rukoli
  • 150 g sera pleśniowego, koziego lub camemberta
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 garść słonecznika lub orzechów włoskich
  • 1 łyżka gęstego sosu balsamico
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Cebulę obierz, pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (1 łyżeczkę soku odłóż do sosu). Do marynaty dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy, świeżo starty pieprz, chili, poszatkowane świeże oregano i sól. Kurczaka podziel na podłużne kawałki i marynuj 20–30 min w lodówce. Rukolę umyj i przełóż do miski. Truskawki podziel na mniejsze cząstki (połówki lub ćwiartki) i dodaj do rukoli. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika lub orzechy włoskie i wsyp do sałatki. Ser podziel na drobne kawałki, dodaj do miski z rukolą i truskawkami. Sałatkę dopraw sosem przygotowanym z balsamico, oliwy z oliwek, świeżo startym pieprzem, solą i łyżeczką soku z wyciśniętej wcześniej pomarańczy. Na patelni grillowej lub grillu podpiecz na złoty kolor marynowane kurczaki. Podawaj na ciepło lub zimno, ułożone na sałatce, z dodatkiem pieczywa.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.