publikacja 20.05.2021 00:00
Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych.
istockphoto
Dobrze komponują się ze świeżymi poszatkowanymi ziołami (bazylią, estragonem, rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, miętą), kwaśno-słodkimi sosami i ostrymi przyprawami. Miłośników tych sezonowych owoców zachęcam do eksperymentowania i dodawania ich do lekkich potraw towarzyszących biesiadom grillowym. Osoby dbające o sylwetkę mogą dorzucać truskawki nie tylko do koktajli, smoothie czy deserów, ale i do sałatek. Przy takiej okazji warto zwrócić uwagę na odmianę (bardziej kwaśną lub słodką). W zależności od tego, jaki smak wybierzemy, kontrast w wytrawnej sałatce z przyprawami i grillowanym mięsem będzie mniej lub bardziej intensywny.
Czas przygotowania: 35 min + 20 min marynowania
Ilość: 3–4 porcje
Składniki:
Cebulę obierz, pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (1 łyżeczkę soku odłóż do sosu). Do marynaty dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy, świeżo starty pieprz, chili, poszatkowane świeże oregano i sól. Kurczaka podziel na podłużne kawałki i marynuj 20–30 min w lodówce. Rukolę umyj i przełóż do miski. Truskawki podziel na mniejsze cząstki (połówki lub ćwiartki) i dodaj do rukoli. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika lub orzechy włoskie i wsyp do sałatki. Ser podziel na drobne kawałki, dodaj do miski z rukolą i truskawkami. Sałatkę dopraw sosem przygotowanym z balsamico, oliwy z oliwek, świeżo startym pieprzem, solą i łyżeczką soku z wyciśniętej wcześniej pomarańczy. Na patelni grillowej lub grillu podpiecz na złoty kolor marynowane kurczaki. Podawaj na ciepło lub zimno, ułożone na sałatce, z dodatkiem pieczywa.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.