Sałatka z truskawkami i grillowanym kurczakiem

Anna Leszczyńska-Rożek

GN 20/2021 |

publikacja 20.05.2021 00:00

Ilość: 3–4 porcje Czas przygotowania: 35 min + 20 min marynowania

Składniki:

 • 1 podwójna pierś z kurczaka
 • 1 cebula
 • 3 ząbki czosnku
 • 1 pomarańcza
 • 1 szczypta chili
 • 1 łyżka świeżego oregano
 • sól, pieprz do smaku

 • 100 g rukoli
 • 150 g sera pleśniowego, koziego lub camemberta
 • 1/2 kg truskawek
 • 1 garść słonecznika lub orzechów włoskich
 • 1 łyżka gęstego sosu balsamico
 • 1 łyżka oliwy z oliwek
 • sól, pieprz do smaku istockphoto Składniki: • 1 podwójna pierś z kurczaka • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 1 pomarańcza • 1 szczypta chili • 1 łyżka świeżego oregano • sól, pieprz do smaku • 100 g rukoli • 150 g sera pleśniowego, koziego lub camemberta • 1/2 kg truskawek • 1 garść słonecznika lub orzechów włoskich • 1 łyżka gęstego sosu balsamico • 1 łyżka oliwy z oliwek • sól, pieprz do smaku

Choć truskawki kojarzą się raczej ze słodkimi i orzeźwiającymi przysmakami, można je dodawać także do potraw wytrawnych. Dobrze komponują się ze świeżymi poszatkowanymi ziołami (bazylią, estragonem, rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, miętą), kwaśno-słodkimi sosami i ostrymi przyprawami. Miłośników tych sezonowych owoców zachęcam do eksperymentowania i dodawania ich do lekkich potraw towarzyszących biesiadom grillowym. Osoby dbające o sylwetkę mogą dorzucać truskawki nie tylko do koktajli, smoothie czy deserów, ale i do sałatek. Przy takiej okazji warto zwrócić uwagę na odmianę (bardziej kwaśną lub słodką). W zależności od tego, jaki smak wybierzemy, kontrast w wytrawnej sałatce z przyprawami i grillowanym mięsem będzie mniej lub bardziej intensywny.

Cebulę obierz, pokrój w drobne piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (1 łyżeczkę soku odłóż do sosu). Do marynaty dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy, świeżo starty pieprz, chili, poszatkowane świeże oregano i sól. Kurczaka podziel na podłużne kawałki i marynuj 20–30 min w lodówce. Rukolę umyj i przełóż do miski. Truskawki podziel na mniejsze cząstki (połówki lub ćwiartki) i dodaj do rukoli. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika lub orzechy włoskie i wsyp do sałatki. Ser podziel na drobne kawałki, dodaj do miski z rukolą i truskawkami. Sałatkę dopraw sosem przygotowanym z balsamico, oliwy z oliwek, świeżo startym pieprzem, solą i łyżeczką soku z wyciśniętej wcześniej pomarańczy. Na patelni grillowej lub grillu podpiecz na złoty kolor marynowane kurczaki. Podawaj na ciepło lub zimno, ułożone na sałatce, z dodatkiem pieczywa.

Smacznego :)